IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Помага ли държавата на стартъпите да развият идеите си?

Как да се стимулират иновации във финтех индустрията, коментираха експерти на форума на Investor.bg Banking Today

21:10 | 04.05.23 г. 3
Снимка: Светослав Стоянов
Снимка: Светослав Стоянов

През последните пет години инвестициите във финтех растат със 188% и той е най-перспективният сектор у нас. Най-атрактивните сегменти за развитие на финтех сектора в България са свързани със света на разплащанията и отвореното банкиране. Това съобщи в третия дискусионен панел Infrastructure for fintech innovation на Banking Today Георги Пенев, директор на Българска Финтех Асоциация (БФА).

Каква е ролята на държавата и какъв е приносът на академичната общност, за да се развие финтех индустрията с приоритет, коментира доц. Деян Радев от Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. „Подпомагаме предприемачите и държавната администрация, за която подготвихме курс за блокчейн иновации“, даде пример той как се разпространяват новостите, които да са полезни за бизнеса.

Според Светослав Димитров, създател и член на управителния съвет на Българска финтех асоциация, иновациите са това, което движи света и България има потенциал да ги развива. Той обаче не спести критиката си, че през последните 5–6 години има инвеститорски потенциал, но няма държавническа нагласа да се премине към активен модел, които да отсява, да приема или да отхвърля идеи, които да допринесат за развитие на екосистемата.

„Държавата трябва да следва модели на развитите държави, за да ги настигнем“, настоява Димитров. Той очаква в тази роля да са активни регулаторните органи и като добър пример даде Комисията за финансов надзор, но се надява в екосистемата да се включат бизнесът и потребителите.

„Ако има възможност да се тества идеята на иновационен хъб при среща на стартъпите може да се види дали стартъп идеята пасва, да се знае дали тя трябва да се развива“, обясни Димитров и като пример даде Великобритания, където „правилните идеи се финансират правилно“.

Александър Терзийски, партньор в NV3 Venture Fund, потвърди, че българският IT бизнес се развива в технологиите благодарение на сериозното развитие на таланти и при този позитивен тренд хората от региона се ориентират към създаване на все повече компании.

По думите му ролята на държавата е да стимулира иновации, които са лесно приспособими към масовия потребител. „Трябва да се създаде възможност стартъпите и предприемачите да тестват идеите си, затова е нужно да се създаде такава инфраструктура“, съветва Терзийски.

Доц. Радев съобщи, че една трета от студентите в неговите курсове са от български банки и имат интерес към магистърски програми, свързани с технологичния бизнес. Той добави още, че към тях се ориентират и все повече експерти от държавната администрация.

„С опита си да анализираме финансови кризи в програмите и курсовете се подобрява разбирането на различните модели“, обясни доц. Радев и напомни, че развитието на технологиите води до икономически растеж. Според него чрез този модел е възможно да се подобри комуникацията в държавата.

Светослав Димитров се надява регулаторите да се променят, като в тях има по-голяма представителност на млади хора.

Александър Терзийски очаква да настъпи промяна в регулаторите и компании, които са подготвени за реалния свят, ще могат да мислят повече за създаване на бизнес, отколкото да отговарят на регулации.

Генерални партньори на Banking Today са Пощенска банка, „Инвестбанк“ АД и ПроКредит Банк. Основни партньори на събитието са Fibank, tbi bank, БНП Париба Лични Финанси и Българо-американска кредитна банка. Banking Today се провежда с подкрепата на EasyPay, Devin, Винарна Ловико Сухиндол, Mascaret и J Point +.

Институционални партньори на събитието са Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската финтех асоциация, Българската стартъп асоциация (BESCO), Френско-българската търговска и индустриална камара, CEED Bulgaria, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, сп. BusinessGlobal и Money.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Държавата може да помага с образованието и създаване на среда, толкова. Ако си мислите, че държавата трябва да ви помага за всички нефелни хрумвания, в грешка сте. Пазарът определя кое става и кое не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 11 месеца
Хехее държавата да помагала.Пази боже, дано не се налага.Още Роналд Рейгън беше казал,че най-страшното изречение в английския било :Аз съм от правителството и съм дошъл да помогна..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
danchomentata
преди 11 месеца
- Ех, момчета, вие сте търсили неволята из пущинаците, а тя била при вас. Самата неволя ви е помогнала да си поправите колата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още