IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на акциите на Ocado скочи след новината за интерес от придобиване от Amazon

Британската фирма отказва да коментира потенциалната сделка

17:34 | 22.06.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Ocado Group скочи с близо 47% в Лондон – най-голямото повишение от повече от пет години, след като Times писа за „спекулации за интерес от придобиване“ на британския гигант от технологични компании като Amazon.com, пише Bloomberg.

Статията, в която не се споменава конкретен източник на информация, твърди, че Amazon и няколко други технологични гиганта обмислят възможността за оферти за по 800 пенса за акция. Стойността на книжата на Ocado нарасна до близо 631 пенса в четвъртък сутринта, преди да се раздели с част от повишението.

Цената на акциите на Ocado записа най-големия си ръст от май 2018 г. насам. Графика: Bloomberg L.P. Цената на акциите на Ocado записа най-големия си ръст от май 2018 г. насам. Графика: Bloomberg L.P.

Ocado и Amazon UK са отказали да коментират темата пред Bloomberg News. Цената на акциите на европейски фирми за доставки като HelloFresh, Delivery Hero и Just Eat Takeaway.com също нарасна.

Негативните нагласи към Ocado, която създава роботи и софтуер, помагащи за доставките на онлайн поръчки на хранителни продукти, са сред най-високите в британския бенчмарк FTSE 100. Отдадените в заем ценни книжа, индикации за интерес за къси продажби, представляват около 15% от всички акции на Ocado, сочат данни на S&P Global Market Intelligence.

„По-задълбоченото разглеждане на стратегическата логика и действителната вероятност за официален подход за поглъщане ще трябва да изчака разкриването на повече подробности“, пише анализаторът на Jefferies Жил Торн.

Дори и след днешния скок, книжата на Ocado са загубили около две трети от стойността си от края на 2021 г. на фона на масовите разпродажби на акциите на компаниите на растежа. През 2018 г. цената на акциите на Ocado се повиши значително благодарение на ключовата сделка за изграждане на складове и лицензирането на софтуер към американската верига супермаркети Kroger.

Ocado има партньорства с редица търговци на хранителни стоки, но фокусът на инвеститорите се насочи към рентабилността, докато търсенето на автоматизирани складове се забавя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 22.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
zelka007
преди 10 месеца
имат много интересно замислена и изпълнена система за сортиране на поръчки ... а това е поредна покупка на технологична компания от Amazon ... тези трябва да бъдат спрени , щото ще счупят пазара ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още