IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Microsoft: Дори конкурентът Sony няма притеснения за сделката с Activision

Американският технологичен концерн започна съдебната си битка с американските власти в рамките на петдневно съдебно заседание

08:30 | 23.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американският технологичен концерн Microsoft Corp. започна съдебната си битка с Федералната търговска комисия (FTC) за покупката на Activision Blizzard Inc. на стойност 69 млрд. долара, като заяви, че дори изпълнителен директор на конкурента Sony Corp. е признал, че сделката не е „игра за ексклузивност", която да навреди на игровата конзола PlayStation.

FTC иска да блокира сделката, докато тече съдебното ѝ оспорване, и двете страни се аргументират по случая на петдневно съдебно заседание, което започна в четвъртък в Сан Франциско. Microsoft, производителят на конзолата Xbox, защитава грандиозната сделка, която ще го катапултира на трето място на световния пазар на игри след Tencent Holdings Ltd. и Sony, предава Bloomberg. 

По време на встъпителните пледоарии адвокатът на Microsoft Бет Уилкинсън се опита да се противопостави на твърдението на FTC, че сделката ще навреди на конкуренцията, като прочете съдържанието на имейл, изпратен от Джеймс Райън, който ръководи Sony Interactive Entertainment, до бивш колега малко след обявяването на сделката с Activision през януари 2022 г. 

Райън казва в мейла, че сделката не е опит за изтласкване на PlayStation от пазара на конзоли и че след като е разговарял с ръководителите на Microsoft и Activision, е „почти сигурен, че ще продължим да виждаме“ най-продаваната шутър игра на Activision - Call of Duty – „на PlayStation в продължение на много години", каза Уилкинсън, докато четеше имейла в съда. 

Ще се справим

„Готвим някои добри неща", пише Райън в имейла, обсъждан в съда. „Не съм самодоволен. Предпочитам това да не се е случвало, но ще се справим. Ще бъдем повече от добре“. 

Основната цел на Microsoft при придобиването на Activision, която предлага и мобилни заглавия като Candy Crush, е да разшири дела си на световния пазар на мобилни игри, който в момента е около 0,3%, каза Уилкинсън.

Регулаторът твърди, че сделката ще навреди на конкуренцията на пазарите на конзолни игри и игри в облака, които могат да позволят стрийминг на игри на компютри и конзоли вместо изтеглянето им. Например, Microsoft може да изключи игрите на Activision от конкурентните устройства Sony PlayStation, които доминират на пазара на конзоли, заяви FTC. 

Адвокатът на комисията Джеймс Уайнгартън заяви пред съдията от Окръжния съд на САЩ Жаклин Скот Корли, че обединената компания след сделката „ще има възможност да навреди на конкуренцията" на пазарите на конзоли, абонаментни услуги за игри и игри в облака. „Безбройните стратегии, с които разполага обединената компания, за да повлияе на конкурентите си", са в основата на делото, а не само потенциалната стъпка на Microsoft да отнеме игри от други платформи“, каза Уейнгартен.


По време на изслушването FTC щяла представи доказателства, които да показват, че мобилните игри имат „много малка стойност" на сделката и че опитът на Microsoft да „разбие дуопола на Apple и Google" на мобилния пазар е "спекулативен", каза Уейнгартен.

Изпълнителните директори също ще свидетелстват

Мат Бути, ръководител на Xbox Game Studios в Microsoft, Пийт Хайнс, който оглавява издателската дейност в подразделението за игри на Microsoft Bethesda, и Сара Бонд, корпоративен вицепрезидент на екосистемата за игри в Microsoft Xbox, бяха на свидетелската скамейка, за да обсъдят бизнес стратегията на Microsoft в областта на игрите. В петък FTC ще представи видеоклипове от предварително записани показания на Райън от Sony.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела и главният изпълнителен директор на Activision Боби Котик се очаква да дадат показания в съда в защита на сделката преди края на изслушването на 29 юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 23.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още