IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС и Япония укрепват сътрудничеството си за създаване на чипове

Планира се наблюдение на веригата за доставки на чипове и улесняване на процеса на обмен между учени и инженери

12:17 | 03.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Европейският съюз (ЕС) ще развие сътрудничеството си с Япония в областта на полупроводниците, заяви в понеделник еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон. Страните се стремят да засилят контрола върху технологията, която е жизненоважна за отбранителната, електронната и автомобилната промишленост.

ЕС и Япония ще работят заедно за наблюдение на веригата за доставки на чипове и за улесняване на процеса на обмен между учени и инженери, заяви Бретон. ЕС също така ще подкрепи японските компании за полупроводници, които смятат да работят в страните от Европейския съюз, включително чрез субсидии.

"Смятаме, че е от изключителна важност да имаме сигурна верига за доставки на полупроводници", заяви Тиери Бретон пред Ройтерс в Токио, където с правителството и компаниите обсъжда въпроса за партньорството в областта на чиповете и изкуствения интелект.

Япония също предлага субсидии за обновяване на своята индустрия за производство на чипове, която запазва преднина по отношение на суровините и оборудването, но е загубила общия си дял от световния пазар, и подкрепя предприятието за производство на чипове Rapidus.

Бретон ще се срещне с представители на Rapidus във вторник.

"Смятам, че е наистина важна инициатива, която върви в правилната посока", каза той за компанията за полупроводници.

Плановете на Rapidus за производство на авангардни чипове разчитат на подкрепата на базираната в Льовен, Белгия, изследователска компания imec и IBM.

Миналата седмица японски фонд, подкрепен от правителството, постигна споразумение да купи производителя на фоторезистори JSR Corp за 6,4 млрд. долара, за да стимулира укрепването на индустрията.

Задълбочаването на партньорството между ЕС и Япония идва на фона на усилията на ЕС да намали зависимостта си от Китай, който се стреми да увеличи капацитета си в областта на високотехнологичните продукти, като например чиповете.

"Много ясно заявихме, че просто искаме да намалим риска", казва Бретон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още