IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнските съкращения на служители в САЩ са спаднали наполовина

В технологичния сектор се наблюдава успокояване, след като гигантите в него вече направиха големи съкращения на работници

16:35 | 06.07.23 г.
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Съкращенията на служители в Съединените щати са намалели почти наполовина през юни спрямо месец по-рано, тъй като премахването на работни места в технологичния сектор е спаднало, сочат данни на Challenger, Gray & Christmas, цитирани от Ройтерс.

Корпоративна Америка се насочи към съкращаване на голяма част от работната си сила, тъй като агресивните повишения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв, целящи укротяване на инфлацията, повлияха негативно на икономическите перспективи на САЩ, пораждайки опасения за потенциална рецесия.

Въпреки спада на съкращенията на работни места през юни спрямо предходния месец, те са били повече в сравнение със същия месец година по-рано, допълва докладът.

Технологичните компании продължават да водят по обявени съкращения – с общо 141 516 за първото полугодие, спрямо 6 хил. за същия период на предходната година.

Секторът се е разделил с близо 5 хил. служители миналия месец, разкрива докладът.

Meta Platforms премахна редица работни позиции през май, като част от план, обявен през май, който предвижда съкращаването на 10 хил. работни места.

Подобно на другите играчи в сектора, през март Amazon.com каза, че ще се раздели с други 9 хил. места в рамките на втората си вълна от съкращения. Това се случва, тъй като инвеститорите притискат бизнеса да свива разходите си.

След серия от множество повишения на лихвените проценти, по време на юнското си заседание Фед единодушно реши да ги запази без промяна, което може да замрази съкращенията и да успокои страховете на служителите.

По думите на главния макроикономист на Equiti Capital Стюарт Коул технологичният сектор вероятно се е разделил с по-голямата част от работниците „в риск“. Коул очаква, че при по-нататъшно затягане от страна на Фед това може да се отрази по-силно на други сектори на американската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 06.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още