IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крадци са задигнали 20 млн. долара заради дефект в разплащателната система на Revolut в САЩ

Това се прибавя към проблемите за финтех компанията, която очаква банков лиценз във Великобритания

18:20 | 09.07.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дефект в системата за разплащания на Revolut в САЩ е позволил на престъпници да откраднат над 20 млн. долара от средствата ѝ  в рамките на няколко месеца миналата година преди компанията да отстрани „вратичката“, съобщават запознати с въпроса източници, цитирани от Financial Times.

Инцидентът, който все още не е обявен публично, вероятно ще засили натиска върху финтех компанията, която трябва да се справя с напускането на няколко ръководители и с одит от BDO, докато очаква банков лиценз във Великобритания.

Проблемът е произтекъл от различия между европейската и американската разплащателни системи, заради които при отказа на някои трансакции Revolut неправилно е възстановявала пари по сметки, предоставяйки собствени средства, съобщават трима запознати с въпроса източници.

Макар че Revolut си е възстановила част от откраднатите приблизително 23 млн. долара, като е проследила част от крадците, нетната ѝ загуба е достигнала около 20 млн. долара, равняващи се на почти две трети от годишната ѝ нетна печалба през 2021 г., допълват запознатите източници.

Проблемът се появил за първи път епизодично в края на 2021 г. После организирани престъпни групи се възползвали от дефекта в началото на 2022 г., съобщават трима източници, запознати със случая. Те насърчили хора да правят скъпи покупки, които се очаквало да бъдат отказани, а после теглели възстановените суми чрез банкомати.

Измамата засегнала собствените корпоративни финанси на Revolut, а не акаунти на клиенти, уточняват двама запознати източници.

Системите на Revolut не успели да засекат масовата измама и проблемът излязъл наяве, едва когато партньорска банка в САЩ уведомила финтех компанията, че има по-малко кешови наличности от очакванията.

Това било последвано от искания от американския филиал на Revolut за кешови инжекции за милиони долари от компанията-майка, след което компанията се задействала, за да отстрани дефекта. Той бил елиминиран около пролетта на 2022 г.

Загубата, свързана с кражбата, не беше конкретно разкрита в обявените по-късно резултати през 2021 г.

Финтех компанията все още чака за банков лиценз във Великобритания, над две години след като обяви за първи път, че е подала молба. Това е много по-дълъг период от обичайната под една година.

Отделно от това одиторът BDO предупреди, че приходите на Revolut може да са били „съществено неточно обявени“, тъй като компанията не е останала доволна от „пълнотата“ на около две трети от обявените приходи за 2021 г.

През последните месеци Revolut трябва да се справя и с напускането на няколко високопоставени служители, включително главния изпълнителни директори на британската ѝ банка Джеймс Радфорд и главния финансов директор Мико Саловаара.

Джоел Кас, ръководител на банковите продукти в британското дружество на компанията, също обяви, че напуска. Преди да се присъедини към Revolut Кас работи три години в Английската централна банка (АЦБ), включително една година като надзорник на новите банки.

Двама инвеститори, компанията за рисков капитал Molten Ventures и компанията за управление на активи Schroders също понижиха оценката на дяловете си в Revolut съответно с 40% и 46%.

Последно компанията беше оценена външно на 33 млрд. долара през юли 2021 г., когато стана най-скъпата частна технологична компания във Великобритания преди Checkout.com да бъде оценена на 40 млрд. долара през януари 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 09.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 6
cyclop
преди 9 месеца
В лайййняния форум има едно мйдеррааторче Хъ Уйййиий, което ходи подир мен да ми редвактира мненията по свой вкус. Не понеже има нещо обидно, а понеже не го кефи. Може ли да му каже някой на това мазно пееедалче какво значи мъъдератор? Не значи да си редактираш мненията по свой вкус, Хъ Уиийй чо. И ти не ме кефиш, амма не ходя след теб да ти избивам куровете от устата, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
scott
преди 9 месеца
е браво, е некаа!Това е целта на сички дигитални пари. ГРАБЕЖ НА ПРАВИЛНИТЕ ХОРА ЗА СЕКУНДИ И НЕПРОСЛЕДИМО. АЙДЕ НА БЛОКЧЕЙНЪТ И Т.Н.АБЕ бинанс кога ше гръмне? требва да е скоро, тей дни..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още