IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telegraph: АЦБ ще откаже засега банков лиценз на Revolut

Според медията в момента текат спешни преговори зад кулисите в опит да се спаси заявлението за лиценза

14:06 | 19.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ник Сторонски, съосновател и главен изпълнителен директор на Revolut. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg
Ник Сторонски, съосновател и главен изпълнителен директор на Revolut. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

След двугодишна кампания на най-високооценяваната британска финтех компания Английската централна банка (Bank of England) е уведомила Министерството на финансите, че планира да отхвърли заявлението на Revolut за банков лиценз, пише британският Telegraph.

Prudential Regulation Authority (PRA), звеното на банката, което отговаря за лицензирането, е информирало правителството през март, че планира да издаде законово предупреждение на Revolut в рамките на няколко седмици.

През 2021 г. Revolut кандидатства за лиценз в Обединеното кралство, който ще ѝ позволи да предлага защитени от регулатора депозити и кредитни продукти като ипотеки. Инвеститори и анализатори твърдят, че лицензът е от ключово значение за банката, за да може да се конкурира с традиционните си конкуренти. Понастоящем Revolut е регулирана като институция за електронни пари.

Необанката - която е една от най-ценните частни технологични компании в Европа - е преследвана от смяна на мениджмънта, изтичане на кадри и въпроси относно последните ѝ финансови отчети. 

Петима високопоставени служители, включително главният финансов директор, напуснаха тази година. Въпреки че Revolut отчете печалба за финансовата 2021 година, отчетите бяха забавени с месеци. А одиторът BDO заяви, че 75% от приходите на Revolut за 2021 г. „може да са съществено подправени" поради проблеми с вътрешните счетоводни системи на компанията.

Revolut получи лиценз в Европейския съюз през 2021 г. и кандидатства за лиценз в САЩ. 

В репортажа на Telegraph се казва, че „сега се водят спешни преговори зад кулисите в опит да се спаси заявлението за лиценза".

Говорител на Revolut пояснява пред специализираното издание Sifted, че компанията не коментира текущи заявления за лиценз.

По-рано тази седмица британският финансов министър Джереми Хънт заяви, че ръководителите на службите за защита на конкуренцията трябва да „разберат по-широките си отговорности за икономическия растеж", след като регулаторните органи блокираха поглъщането на компанията за видеоигри Activision Blizzard от Microsoft на стойност 69 млрд. долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още