IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на бизнеса в Китай оказа натиск върху печалбата на Siemens

Европейският гигант не успя да изпълни очакванията на анализаторите за печалбата си

17:23 | 10.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на Siemens се оказа под очакванията на анализаторите, след като компанията отчете спад на търсенето към подразделението ѝ с решения, насочени към дигитализиране на индустрии, в Китай. Същевременно компанията понесе удар по дела си в изпадналия в проблеми производител на вятърни турбини Siemens Energy, пише Bloomberg.

Нетната печалба е достигнала 1,4 млрд. евро за трите месеца до края на юни. За сравнение през същия период миналата година компанията отчете загуба, но сега сумата не успя да изпълни очакванията на анализаторите за 1,6 млрд. евро. Цената на акциите на Siemens се понижи с 4,8 на сто преди началото на борсовия ден.

Siemens сви прогнозата за маржа на печалбата си за подразделението за дигитални индустрии с половин процентен пункт до 23%, след като поръчките са спаднали с повече от трета, повлечени надолу предимно от по-слабото търсене в Китай на устройствата за автоматизация на заводи.

„Очаквахме Китай да се възстанови през втората половина на календарната година“, коментира главният изпълнителен директор Роланд Буш в интервю за Bloomberg Television. „Това изобщо не се случи. Частното потребление не се повиши, а износът спадна“, посочи той.

Пред репортери Буш посочва, че натискът върху растежа в Китай може да продължи няколко тримесечия.

Резултатите охлаждат част от ентусиазма на Siemens от последните месеци, когато нарасна търсенето на нейните продукти с по-висок марж, които помагат за автоматизиране на фабрики и за намаляване на въглеродния отпечатък на индустриалните клиенти.

Компанията, която повиши прогнозата си два пъти тази година, потвърди общата си прогноза и заяви, че натрупаните поръчки за рекордните 110 млрд. евро смекчават забавянето на новите продажби.

Отвъд индустриалния си бизнес, Siemens отчете 647 млн. евро загуба от своя дял от 25,1% в Siemens Energy. Нейното бивше звено за производство на електроенергия наскоро обяви, че годишната му нетна загуба ще се увеличи близо четворно, тъй като компанията се бори да поправи недостатъци във вятърните си турбини.

Миналата година Siemens отчете загуба за фискалното си трето тримесечие заради Siemens Energy.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 10.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още