IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ съдят Tesla за дискриминация при наемането на бежанци и търсещи убежище

В заведеното дело се твърди, че компанията е възпирала такива лица да кандидатстват и е отказвала да ги наеме

20:03 | 24.08.23 г. 2
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Министерство на правосъдието на САЩ в четвъртък е завела дело срещу компанията за ракети и сателити SpaceX на Илон Мъск по обвинения за дискриминация срещу търсещи убежище лица и бежанци при наемане на работа, съобщава Ройтерс.

„В делото се твърди, че поне от септември 2018 г. до май 2022 г. SpaceX редовно е възпирала търсещи убежище лица и бежанци да кандидатстват и е отказвала да ги наеме или обмисли [назначаването им] заради статута им на гражданство, което е е нарушение на Закона за имиграцията и националността“, казва Министерство на правосъдието в изявление.

В обяви за работа и публични изявления през последните години SpaceX погрешно е твърдяла, че съгласно федералните регулации, познати като закони за контрол на износа, SpaceX може да наема само американски граждани и законно пребиваващи постоянни жители, понякога наричани „притежатели на зелена карта“, казва още министерството.

Институцията посочва още онлайн публикации от милиардера и собственик на компанията Илон Мъск като пример за „дискриминационни публични изявления“.

Делото цитира публикация от юни 2020 г. в Х, преди Twitter, от Илон Мъск към 36-те му млн. последователи, в която се казва: „Американският закон изисква поне зелена карта, за да бъдеш нает в SpaceX, тъй като ракетите са напреднала оръжейна технология“.

SpaceX не е отговорила веднага на искането за коментар по заведеното дело.

“Разследването ни установи, че SpaceX не е разгледала или наела справедливо търсещи убежище лица и бежанци поради статута им на гражданство и е наложила равняваща се на забрана за наемането им, независимо от тяхната квалификация, в нарушение на федералния закон“, каза помощник-главният прокурор на САЩ Кристен Кларк от отдела за граждански права на Министерството на правосъдието.

Кларк каза също така, че специалистите по набиране на персонал и високопоставени служители на SpaceX „активно са обезсърчавали“ търсещите убежище и бежанците да търсят възможности за работа в компанията.

САЩ искат справедливо разглеждане и обратно заплащане за търсещи убежище и бежанци, които са били възпирани или отказани да бъдат назначени в SpaceX поради предполагаемата дискриминация, казва Министерството на правосъдието.

Делото също така изисква граждански санкции в размер, който ще бъде определен от съда, както и промени в политиката, за да се гарантира, че SpaceX спазва федералния мандат за недискриминация в бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Jorro
преди 7 месеца
Последно за Tesla или SpaceX става въпрос?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
cyclop
преди 8 месеца
Паднаа ли им ЕЙЕСЖИ скорите, ммм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още