IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коста Йорданов: Софтуерните фирми у нас "узряват" за идеята обединяване срещу по-бърз ръст

Всяка от дъщерните компании на „Бианор Холдинг“ има собствена специализация в определена индустрия, посочи съоснователят и мениджър на компанията

15:24 | 20.09.23 г.

„Бианор Холдинг“ подписа окончателно споразумение за придобиване на 100% от българската софтуерна компания GoToAdmins Group – поредната сделка за придобиване, която „Бианор“ успява да реализира, а от декември месец ще започне три големи проекта, свързани с киберсигурност. Това съобщи в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Коста Йорданов, съосновател и изпълнителен директор на „Бианор Холдинг“ АД – група от високо-технологични компании, която предлага широк набор от специфични ИТ услуги.

Той съобщи, че мениджърите на софтуерната индустрия вече „узряват“, че е по-добре да се обединят, за да растат по-бързо и това се катализира през последните години като разбиране.

„В края на миналата година „Бианор Холдинг“ обяви политика по отношение на допълване на органичния ръст чрез придобивания с консолидация с други софтуерни компании. През периода 2018-2022 органичният ръст на холдинга е 26% средно годишно, но видяхме интересен времеви прозорец и преценихме, че може да направим консолидация на средно големите софтуерни компании в България. GotoAdmins е третата сделка на холдинга за последните шест месеца, като силните страни на компанията са организираният им екип, както и фокусът им върху облачните услуги и съответно търсенето на този тип сектор", коментира мениджърът.

Според Йорданов други два търсени сектора също са покрити с придобивката на компанията Databreathe – изкуствен интелект и machine learning.

„“Бианор“ е много добра платформа, в което това да се случи – и заради публичността, и заради достъпа до финансиране, и заради историята и контактите, които във времето сме изградили в индустрията. Така че беше доста логично да започнем един такъв процес и именно ние да сме една от платформите, които се опитват да го реализират все по-мащабно и по-мащабно“, обясни менджърът.

Мениджърът разкри, че идеята е всяка от дъщерните компании на „Бианор“ да има собствена специализация в определена индустрия и даде за пример „Бианор Сървисес“, която работи основно в сектора на телекомуникациите и отбраната. Там ще започнат три дългогодишни проекти, като още официално не е обявена тяхната стойност.

Йорданов потвърди, че фирмата не участва в проекти, свързани с оръжие и подчерта, че работи в сферата за истинска отбрана, а не за офанзивни технологии.

„По-точно някои от проектите са свързани със cyber security (киберсигурност), включително приложение на изкуствен интелект по отношение на cyber security, свързани са и с комуникации, където е и специализацията на „Бианор Сървисес““, поясни Йорданов.

Как се стига до убеждаване за консолидация на основните акционери на компаниите, които „Бианор Холдинг“ привлича? Кои са предизвикателствата пред IT бизнесът в България? Има ли основание за оптимизъм на БФБ? Ще се улесни ли достъпът на инвеститори до акции на борсата? Как променящата се геополитическа среда влияе на темата за киберсигурност?

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение!

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още