IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Желанието на Мъск: по-малко правила, освен за роботите

Милиардерът е известен с вечните си битки с регулаторите. По някои теми обаче иска те да действат по-активно

16:30 | 01.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Илон Мъск се върна към любимото си оплакване – войната му срещу правителствените регулации, пише Wall Street Journal.

„Подобно на Гъливер, обвързани с хиляди... малки въжета, ние губим свободата si“ заради регулациите, написа Мъск в социалната си мрежа X, преди известна като Twitter.

Точната цел на гнева му този път не е ясна, тъй като в момента е изправен пред няколко предизвикателства, свързани с бизнес империята му. Последното му оплакване всъщност се случва, когато той също така публично препоръча въвеждането на нови разпоредби.

Този парадокс излезе наяве по-рано този месец, когато Мъск и други технологични лидери се срещнаха с повече от 60 американски сенатори. Той предупреди за заплахата от изкуствения интелект, като част от продължаващата застъпническа кампания от негова страна за въвеждането на правила за ограничаване развитието на AI.

След години на предупреждения относно потенциалните опасности, свързани с изкуствения интелект, неговите думи придобиха ново значение след внезапния успех на стартъпи като OpenAI и засилването на потенциала за отприщване на по-развити версии на технологията в близко бъдеще.

Мъск твърди, че част от неговите притеснения произтичат от безпокойството, че разработчиците, които искат да наваксат изоставането, могат да действат невнимателно, което може да доведе до същите видове опасности като тези в „Терминатор“ и други филми за роботи убийци.

„Трябва да има някакъв вид съдия на терена“, заяви през юли Мъск по време на форум на X - социалната мрежа, която придоби миналата година. „Смятам, че всъщност е по-опасно за компаниите, които стоят зад тях, които могат да решат да поемат по преки пътища, а те могат да бъдат опасни“.

Подобни предупреждения за края на света дразнят някои в индустрията, които смятат подобни приказки за разсейване или за маркетингова схема и се притесняват, че това може да даде предимство на чуждестранните конкуренти, като забави развитието. Позицията на Мъск по въпроса също може да бъде объркваща, защото той едновременно призовава за предпазливост, но също така основа собствена компания – xAI, за да върши видовете работа, за които се притеснява, че могат да се объркат.

През последните месеци Мъск настоя за пауза в разработването на някои мощни AI инструменти, за да могат да бъдат внедрени нови предпазни мерки. Освен това призова за създаването на регулаторен орган, който да наблюдава развитието, „за да се предотврати опасността за обществото“.

„Не можете просто да отидете и да направите ядрено оръжие в гаража си“, каза Мъск. „Имаме Администрация по храните и лекарствата, имаме Федералната авиационна служба, имаме Министерство на транспорта. Имаме всички тези регулаторни органи, които сме въвели, за да гарантираме обществената безопасност“.

И все пак в не толкова далечното минало Мъск не звучеше толкова подкрепящ някои от тези институции.

Битките му с регулаторите са добре документирани – дръзки действия, които допринесоха за част от мистиката около него, когато стана най-богатият човек в света. Той си създаде имиджа на инженер, който се бори с утвърдени индустрии и бюрокацията, в преследване на по-голямо благо, независимо дали е мисията на SpaceX да достигне звездите, или целта на Tesla да постави началото на ерата на електромобилите.

Последна актуализация: 16:31 | 01.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още