IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HMD започна да произвежда смартфони в Европа

Компанията залага на производство в Унгария

18:45 | 03.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

HMD Global, която стои зад телефоните с марката Nokia, стана първата голяма компания за смартфони, която произвежда устройствата си в Европа. Това се случи с първия произведен в Унгария 5G модел, насочен към клиенти, загрижени за сигурността на данните, който вече е достъпен за покупка, предава Ройтерс.

„Развълнувани сме да произвеждаме Nokia XR21, нашия знаков 5G смартфон, в Европа“, коментира съоснователят, председател и главен изпълнителен директор на HMD Global Жан-Франсоа Барил.

Преди HMD да отвори унгарското си звено, Европа нямаше широкомащабно производство на смартфони, тъй като големи компании като Apple и Samsung произвеждат устройствата си в Азия, за да поддържат разходите си ниски.

Повечето бройки iPhone на Apple се правят в Китай – ключов пазар за американската компания. Въпреки това през последните няколко години на преден план излязоха опасенията за националната сигурност, които накараха САЩ да наложи санкции срещу мобилните услуги на Huawei, докато Китай разшири ограниченията си върху използването на iPhone от държавни служители.

„Ние сме посветени на инвестирането в сигурност, технологии и производствени процеси, които правят нашите устройства по-сигурни и по-дълготрайни“, казва Барил.

HMD сподели, че първият европейски модел е предназначен за корпоративни клиенти, някои от които са поискали допълнителна сигурност във връзка с партньорите им в ИТ сигурността.

Компанията вече съхранява данни в Европейския съюз – от 2019 г. потребителска и корпоративна информация от всичките ѝ смартфони се съхраняват и обработват на сървъри във Финландия.

През 2016 г. HMD подписа ексклузивно 10-годишно лицензионно споразумение с Nokia Oyj, някога най-големият производител на телефони в света, за производство на смартфони и таблети с марката Nokia.

През март компанията заяви, че ще започне производство в Европейския съюз, който насърчава компаниите да създават производства в ключови сектори като полупроводниците.

Моделът Nokia XR21 струва 649 евро, обяви компанията.

Лимитирана серия от 30 бройки с матирана платина ще бъде достъпна за покупка на уебсайта на компанията на цена от 699 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 03.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още