IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Minecraft с нов рекорд - над 300 млн. продадени копия

Играта е изключително популярна сред деца, младежи и възрастни

17:07 | 16.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Снимка: Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Minecraft – най-продаваната видеоигра в света, счупи нов рекорд по продажби, пише ВВС.

По време на събитие през уикенда разработчикът Mojang Studios обяви, че е продал над 300 млн. копия от играта в цял свят.

Това надвишава с много най-близкия ѝ конкурент – Grand Theft Auto V, която е продала 185 млн. копия към август 2023 г.

Нито една от двете игри обаче не се доближава до Super Mario като най-продавания франчайз с продадени над 800 млн. игри в няколко различни серии.

Вторият по големина франчайз е ретроиграта Tetris, която е продала над 520 млн. копия в различните си варианти от 80-те години насам.

Ръководителят на Minecraft Studios Хелън Чъан заяви, че цифрата от 300 милиона е „крайъгълен камък, за който никой не би мечтал, когато поставяхме първите си тухлички“.

Minecraft бе пусната от Mojang Studios през ноември 2011 г., но предварителни копия с недовършена версия на играта бяха налични през 2009 г.

Играта е изключително популярна сред деца, младежи и възрастни заради възможностите си – ако можеш да си го представиш, можеш да го построиш с тухличките тип Lego в играта.

Minecraft бе купена от Microsoft през 2014 г. за 2,5 млрд. долара и се превърна в опора на гейминг империята на компанията. Microsoft значително разшири надмощието си на пазара с придобиването за 69 млрд. долара на производителя на Call of Duty – Activision Blizzard.

Популярността на Minecraft може поне отчасти да се дължи на огромното ѝ присъствие извън самата игра.

Според Google видеоклиповете в YouTube, свързани с Minecraft, са гледани повече от един трилион пъти.

Дори най-популярните индивидуални потребители на YouTube – MrBeast и PewDiePie, в един момент са правили видеоклипове за Minecraft.

Влиянието на играта се разпространява още повече, тъй като тя се използва за необичайни цели – например за хостване на статии, написани от Джамал Кашоги, журналиста, убит от саудитски агенти през 2018 г., за заобикаляне на правителствената цензура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още