IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите в IT сектора в България – от 800 до 20 хил. лева

В бранша има много подсегменти, при които възнаграждението варира значително, твърдят от DEV.BG

14:20 | 27.10.23 г. 4
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Възнагражденията на IT специалистите в България варират в изключително широк диапазон. Ако за младши специалистите тя може да започва от 800 лева, старши специалистите могат да достигнат заплати от 20 хил. лева, разкриват данни от обявите в специализирания Job Board за IT специалисти на DEV.BG.

Тази огромна разлика се дължи на различните нива на експертите – от такива, които нямат никакъв опит, до ръководители на екипи. Същевременно в бранша има много подсегменти, при които възнаграждението също варира, допълват от компанията.

Проучването на DEV.BG отразява нивата на заплащане през 2023 г. и включва агрегирани данни за нивата на заплатите в сектора, изчислени на база обявените работни позиции с конкретно възнаграждение. Сумите са нетни в лева към октомври тази година, което означава, че при промяна на максималния осигурителен праг стойностите подлежат на промени.

Проучването разкрива, че понякога обявите, които включват данни за възнаграждението, често са от компании, които предлагат по-високи заплати. Т.е. средните стойности в проучването може да са по-високи от реалните средни стойности за заплащане в бранша. От компанията отбелязват, че на този етап едва 10% от работодателите в сектора включват заплатите в обявите си.

При над 90% от позициите с обявено възнаграждение заплатите не са фиксирана сума, а са обявени като диапазон, отразяващ най-ниското и най-високото потенциално възнаграждение за позицията. От DEV.BG подчертават, че затова данните са представени като средно аритметично и като медиана.

Наблюдава се засилващо се търсене и ограничено предлагане на DevOps професионалисти, което е отразено и в нивата на заплащане. Един от водещите подсегменти по размер на нетната заплата е Mobile development (мобилни разработки), където старши експертите с по над 5 години опит взимат между 7000 и 10 хил. лева заплата, а при C/C++/Embedded ролите старши нивото с повече от 5 години опит получава между 6000 и 11 хил. лева възнаграждение.

Възнаграждения в IT сектора. Таблица: DEV.BG Възнаграждения в IT сектора. Таблица: DEV.BG

Много по-широк е диапазонът на заплатите при специалистите без опит. Най-ниската обявена заплата е 800 лева, а най-високата – 6000 лева.

„Въпреки, че тази разлика звучи впечатляващо, от DEV.BG допускат, че най-ниската сума е предложение на компания с нетехнологична основна сфера на дейност, която не познава пазара и търси IT професионалист за пръв път. Тази в горно ниво на диапазона на заплащане от 6000 лв. пък е вероятно да включва изисквания, които човек без опит реално не може да покрие“, посочват от DEV.BG.

Таблица: DEV.BG Таблица: DEV.BG

Същевременно максималните стойности на JavaScript и Angular категориите са по-високи от максималното възнаграждение във Front-end development категорията. Причината за това е, че има позиции, които са Fullstack роли и ползват съответно JavaScript/Angular за Front-end.
Таблица: DEV.BG Таблица: DEV.BG

Най-високоплатените позиции за тази година с възнаграждение до 20 хил. лева на месец са свързани с Fullstack Development, Mobile Development, Backend Development .NET и Python.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:33 | 30.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 14 rate down comment 2
georgi.pravdev
преди 5 месеца
До: GnaКолко повече данък да плащам? На всяко тримесечие 12к данък доход + всеки месец по 2к осигуровки и ддс. Ти с твойте мижави 400 лв данък къде се буташ да взимаш от на другия паничката? Вземи се хвани на работа и изкарвай пари и ти, не завиждай на по-успелите от теб ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 1
doba
преди 5 месеца
До: Gna, интересно защо всички са се вторачили в парите на ИТ-тата. АМИ то един фаянсаджия/еладжия взима повече бе! Що не проверите те на какви данъци плащат?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 41
Gna
преди 5 месеца
Крайно време е да започнат да си плащат данъците като всички работещи до 3400 лв. Тавана от 3400 лв е в услуга на богатите, не може да взимаш 20 000 лв и да плащаш 11-12% данък, а тоя с 2000 лв да плаща 23 %. Този смешен таван на осиг. трябва да бъде премахнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още