IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект вдъхва нов оптимизъм след мрачните дни на Big Tech

Новите финансови отчети показват, че технологичните гиганти се възстановяват

21:00 | 31.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

„Всеки един от нашите бизнеси изгражда приложения с генеративен изкуствен интелект, за да промени възможностите за клиентите, и ни предстои много повече“, каза главният изпълнителен директор Анди Джаси на анализаторите.

В последния отчет на интернет гиганта имаше общо 22 препратки към Bedrock и CodeWhisperer – двата продукта на Amazon с генеративен AI – спрямо 9 през предходното тримесечие.

Нетната печалба и маржа на печалбата на всяка от четирите топ технологични компании, които публикуваха резултати миналата седмица, бяха най-високите от поне 21 месеца. Microsoft и Alphabet обявиха значителни увеличения на капиталовите разходи в сравнение с година по-рано.

Част от тези увеличения се дължат на необходимостта да се изгради изчислителна инфраструктура за захранване на AI. Microsoft подсказа, че планира да похарчи почти рекордни суми за облачния си бизнес, купувайки чипове и друг хардуер, свързан с изкуствения интелект.

Забележителното е, че „въпреки успокояването на разходите, маржовете на всички тези компании растат“ в сравнение с година по-рано, коментира анализаторът от Cowen Джон Блеклидж.

Инвеститорите не реагират непременно положително на резултатите, отчасти поради случващото се в Близкия изток и опасенията за това колко скъпо е изграждането на технология за изкуствен интелект на фона на високите лихвени проценти.

Цената на акциите на Meta се понижи, след като компанията предупреди, че войната между Израел и „Хамас“ може да отслаби силните рекламни разходи на компаниите по света. Стойността на книжата на Alphabet спадна с 9% ден след обявяването на отчета. Въпреки че облачният бизнес на компанията е нараснал с повече от 20 на сто, инвеститорите са притеснени, че по-слабият от очакваното растеж, както и маржовете на облачния бизнес, могат да бъдат сигнал, че компанията губи от Microsoft в надпреварата за монетизиране на AI продукти.

Няколко по-добри тримесечни отчети не означават, че всички технологични компании се завръщат към успеха и е време за фанфари.

Apple, която трябва да обяви финансовите си резултати в четвъртък, може да се противопостави на тенденцията за възстановяване. Wall Street очаква тя да запише малко по-ниски тримесечни приходи, отбелязвайки четвърто поредно тримесечие на спад.

Американските инвестции на рисков капитал в технологични компании са на най-ниското си ниво от години, макар че делът на инвестициите в изкуствен интелект нарасна значително през последните месеци, показват данни на PitchBook.

По-голямата част от бума на AI изглежда с случва вътре или в партньорство с най-големите технологични компании. Техните разходи и мащаба на бизнеса им с облачни услуги им дава невероятно предимство, коментира Рик Хайцман, партньор в компанията за рисков капитал FirstMark Capital.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още