IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Употребата на криптосектора все още е далеч от перспективите пред дигиталните плащания

Практическата приложимост ще бъде основен двигател за растежа на финтех сектора

17:04 | 09.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато Баладжи Сринивасан се качи на сцената на конференцията Network State в Амстердам наскоро, той изглеждаше точно като корпоративен директор - като цяло невзрачен, в тъмен костюм и скромна вратовръзка, пише колумнистът на Financial Times Патрик Дженкинс.

Но това не беше стандартна финансова конференция. Като технологичен инвеститор и бивш технологичен шеф на Coinbase, Сринивасан се яви, за да продаде своята визия за „Mрежoвата държава“ (като наследник на националната – бел. прев.) – предполагаемо революционна следваща стъпка за световната база от фенове на криптото. Той явно промотираше едноименната си книга и не се свенеше да прокара план за филм. Но това беше част и от дългогодишния стремеж на крипто радикалите да преразгледат обществените структури, които изглеждат все по-напрегнати.

Подкрепена от криптофинансова система, идеята на Network State е да преосмисли всичко - от държавност до медицина - и да свърже милиони хора в анклави от Хондурас до Унгария с обща вяра в алтернативните системи.

Не е ясно дали тази идея ще има повече доверие или издръжливост от други криптопанацеи. Но това не беше ексцентрична конференция - на нея присъстваха някои сериозни глобални ръководители и привлече известни лектори, от съоснователя на Ethereum Виталик Бутерин до икономиста Тайлър Коуен. Шумът около събитието отразява както силния ентусиазъм за технологично базирана промяна, от изкуствения интелект (AI) до квантовите изчисления, така и нарастващото безпокойство относно установения финансов и геополитически ред.

Такива настроения са най-очевидни в трескавото възраждане на интереса към биткойна, отписан от мнозина преди няколко месеца, но сега търгуван на двойно по-висока цена от началото на годината. Спекулациите, че BlackRock може скоро да получи одобрение за биткойн ETF, тласкайки криптото към финансовата институционализация, са двигател зад поскъпването. Няма значение, че ефективността на криптото като надеждна платежна система е недоказана (ако не броим покупките на черния пазар или финансирането на терористи); акламирането на Network State показа решимостта на криптофеновете.

Само преди няколко години масовите компании за цифрови разплащания, обвързани с добрите стари валути, бяха тези, които бяха приветствани. Тяхната популярност беше толкова голяма, че през 2019 г. френската група Worldline успя да емитира дълг с отрицателна доходност. Акциите на компанията вече са на цена от под 15 процента от рекорда отпреди 18 месеца, след като се сринаха с над 50% напоследък поради опасения за измами на клиенти и по-ниски продажби. Пътят за по-младите финтех компании за плащания е не по-малко неравен. CAB Payments, която обработва бизнес плащания към отдалечени дестинации, претърпя 72% срив в оценката си след предупреждение за приходите, само около три месеца след листването на акциите си на Лондонската фондова борса.

Дори по-големи играчи бяха силно ударени. Акциите на нидерландската група Adyen, която извършва онлайн плащания за големи абонаментни гиганти - от Netflix до Spotify - поевтиняха с близо 50% през лятото след години на стабилен растеж. Нейният най-близък конкурент, и все още непублична компания, е Irish-American Stripe, чиято оценката спадна наполовина, когато набра нови средства през март. А една от първите финтех компании за плащания, PayPal, се търгува на едва една шеста от оценката си в шеметните дни на 2021 г.

Някои пазарни сили действат. Шумът около дигиталните плащания избледня, отчасти защото ентусиазмът за онлайн продажби от епохата на пандемията намаля, отчасти защото инфлацията сви потребителските разходи и отчасти защото финансирането за финтех компаниите стана по-скъпо и по-малко достъпно. Финтех компаниите в по-широк план получиха екстремни оценки поради опияняващото си обещание да прилагат технологии за реформиране на финансовия сектор, заседнал в миналия век. Така че рязкото понижение на оценката им през последните месеци беше и корекция на тази еуфория, усложнена от като цяло нервен фондов пазар.

В крайна сметка обаче секторът на дигиталните плащания все още може да претендира за светли перспективи, с употреба в реалния свят, за която криптофеновете могат само да мечтаят. Мартина Ваймерт, главен изпълнителен директор на Европейската платежна инициатива (EPI) – група, създадена от 14 големи банки, за да изгради регионален доставчик на плащания – казва, че преминаването от кеш и карти към цифрови плащания, основно базирани на смартфони, е събитие, което става веднъж на сто години и е дългосрочно. „Това е неудържима тенденция“, казва тя, посочвайки амбицията на EPI да бъде безаналогова система за трансгранични плащания от банка към банка в цялата еврозона. Докато блокът не се включи в „Мрежовата държава“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още