IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК очаква отговор от AliExpress как защитава потребителите от фалшиви стоки

В Брюксел се притесняват как са защитени европейците от разпространението на фалшиви медикаменти

22:23 | 06.11.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) е изпратила запитване до AliExpress как защитава своите потребители от разпространението на фалшиви стоки, включително и фалшиви медикаменти, става ясно от съобщение от Брюксел. Процедурата е предвидена в европейския Закон за цифровите услуги и частта за защитата на потребителите в онлайн пространството.

Електронният търговец има срок до 27 ноември, за да отговори на запитванията. На базата на получената информация ЕК ще прецени и какви ще бъдат следващите стъпки. Възможно е да бъдат наложени глоби, ако институцията не получи задоволителни отговори на своите опасения, става ясно още от съобщението.

"Законът за цифровите услуги не се отнася единствено до езика на омразата, дезинформацията и киберпрестъпността", коментира комисарят, отговарящ за вътрешния пазар Тиери Брьотон. Той напомни още, че текстовете трябва да премахват фалшивите или опасните продукти, продавани в ЕС през платформи на онлайн търговци.

 Една от главните цели в тази насока е защитата на потребителите от фалшиви и потенциално опасни за здравето медикаменти и фармацевтични продукти, продавани онлайн, допъва още Брьотон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:24 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още