IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антъни Стокър, CEECAT Capital: Целта ни е да направим TBS глобална компания

Новият инвеститор в TBS вижда AI като възможност пред компанията

10:32 | 08.12.23 г.
Снимка: TBS
Снимка: TBS

В надзорния съвет попадат също лорд-кмет на Лондонското сити и бивш вицепрезидент на Microsoft. Какво означава това за компанията?

- Смятам, че TBS може само да се гордее с това. Уилям Ръсел е човек, с когото започнах да работя още през 1985 г. Той има ужасно много опит. Беше едва вторият лорд-кмет на Лондонското сити, който служи два мандата, включително по време на Covid кризата. Лорд-кметът на Лондонското сити звучи като нещо забавно за чужденците. Лондонското сити обаче е вторият по големина финансов център в света. Работата на лорд-кмета не е просто церемониална. Той трябва да представлява Ситито във всички сектори и да го промотира. Уилям беше много фокусиран върху дигиталната трансформация и как Ситито може да работи със Силициевата долина и Китай. Освен това беше много фокусиран върху зелените проблеми и как заедно можем да изградим устойчива инфраструктура. Той има достъп до много влиятелни хора - такива, които управляват глобални бизнеси, политици навсякъде по света. Една от целите ни е да дадем тласък на растежа на TBS извън Балканите. Вярваме, че това е напълно постижимо.

Назначението на Волфганг Еберман, който беше вицепрезидент на Microsoft, за председател на надзорния съвет, също е особено важно. Той е работил редом със Стив Балмър и има близо 14-годишен опит в разрастването на бизнес. Смятам, че това е особено важна стъпка за TBS. Целта ни наистина е да направим компанията наистина глобална, като смятам, че това е напълно постижимо.

Факт е обаче, че живеем в доста интересни времена - сблъскваме се с икономически предизвикателства, с война в Украйна, война в Израел. Как е позиционирана TBS, на фона на всичко това?

- Имам четири деца и едно от нещата, които научих от тях, е за силата на комуникацията. Когато растях, си комуникирахме предимно с писма, после по телефона. Днес обаче всичко е свързано с комуникацията. Дигитализацията е най-важната тема в света. Колкото повече дигитализираме, колкото повече увеличим възможностите си да комуникираме, толкова по-добре ще разбираме какво се случва в света. Този процес на дигитализация според мен едва сега започва. Промяната се случва толкова бързо, особено в технологиите, че правителствата и бизнесът не могат да ги настигнат.

Компании като TBS са абсолютно ключови в този процес. Нещата не свършват просто с прехвърлянето в облака. Имаме киберсигурност, изкуствен интелект. Това е постоянен процес на промяна. Вярвам, че с TBS разбираме тези предизвикателства и смятаме, че това е много, много вълнуващ бизнес, в който можем да се конкурираме.

Колко важно е за Вас, че TBS прави експанзия в Западна Европа и тази икономическа криза ще бъде ли предизвикателство за нея по този път?

- Икономическата криза помага на TBS, защото технологиите са основният начин за увеличаване на продуктивността. TBS може да се конкурира на абсолютно всеки един пазар, на който навлезе. Нашата работа е да изградим култура за това в самата компания. Няма да бъде лесно. Знам, че България е част от ЕС. Какво обаче е ЕС - чехи, испанци, поляци, германци, французи... Това са различни хора. В която и страна да отидете, трябва да се адаптирате към културата на тези хора. Идеята ни е да бъдем едновременно международни, но и локални. Уменията в TBS обаче важат навсякъде. Те са константа.

Споменахте изкуствения интелект. Той предизвикателство или заплаха е за TBS?

- Ако четете в медиите, всички виждат тази технология като заплаха. Аз не смятам така. Всяка промяна е заплаха. Сигурен съм, че хората, които ръчно са тъкали памук през 18 век, са смятали механичния стан за огромен риск. За тях може би е бил краят на света. AI е възможност, която всички трябва да разберем. Предвид възрастта ми, изкуственият интелект може би няма да има чак такъв ефект върху моя живот, но за децата ми ще има. Като хора и като организации трябва да разберем това.

Без никакво съмнение AI ще донесе възможности на TBS. Да не забравяме, че сме компания за услуги, а всички правителства, компании, агенции, с които работим, ще се нуждаят от насоки в този процес. Ние сме силно фокусирани в AI, както и в киберсигурността - друг голям проблем. Това, което харесвам в TBS, е, че е много адаптивна, пълна с млади хора. Иван Житиянов е много фокусиран лидер, с много прогресивно мислене и много прозрачна работа.

Как AI ще се отрази на човешките ресурси в TBS и компании като нея? Какво ще се случи с тези млади хора и работата им?

- Едно от нещата, които TBS направи много рано, е да разбере, че ключът към нейния бизнес са хората. Това е най-ценният ни ресурс. Това е едно от най-големите предимства, което България и TBS имат. Не можем просто да седим и да чакаме тези хора да се появят. Затова беше създадена академията на TBS, която обучава хората не само в конкретни умения, но и в конкретна култура.

Свързани компании:

Телелинк Бизнес Сървисис груп АД(TBS)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още
Финанси виж още