IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антъни Стокър, CEECAT Capital: Целта ни е да направим TBS глобална компания

Новият инвеститор в TBS вижда AI като възможност пред компанията

10:32 | 08.12.23 г.
Снимка: TBS
Снимка: TBS

През юни 2023 г. CEECAT Capital обяви, че е инвестирала в българската TBS (Телелинк Бизнес Сървисис). Като цяло CEECAT Capital показва голям интерес към българския пазар и региона. Освен това смята, че може да помогне на TBS да направи експанзия на други пазари. Повече за работата с TBS и какъв е потенциалът за развитието на компанията в бъдеще ни разказа Антъни Стокър.

Антъни Стокър, партньор в CEECAT Capital и председател на Инвестиционния консултативен комитет
Снимка: CEECAT Capital

Антъни Стокър основава компанията, в която CEECAT Capital се превръща, през 2005 г. Преди това работи за Merrill Lynch, където прекарва 11 години, базиран в Азия. Антъни получава магистърска и бакалавърска степен от Кеймбриджкия университет. Освен това има MBA от Университа на Калифорния в Лос Анджелис. 

 

Защо CEECAT Capital реши да инвестира в TBS?

- Очевидно дигитализацията както на публичния, така и на частния сектор, е голяма тема в света, а ние сме насочени изцяло към нея. Освен това сме доста активни в България и познаваме TBS от доста време. Имахме възможност да прекараме време с мажоритарния собственик на компанията, с мениджмънта. Склонни сме да инвестираме предимно в хора. Ето защо опитахме да идентифицираме бизнеси и хора, които харесваме и с които споделяме еднакви ценности. Установихме, че основните ценности на TBS до голяма степен съвпадат с това, което искаме да виждаме в една компания. Те са много прозрачни, много отговорни към съответствието с регулациите, имат дълга история от успехи. Бизнесът е млад, с динамични хора. Много неща съвпаднаха с тези, които търсим. Освен това усетихме, че можем да им помогнем да разраснат бизнеса си. Ние не сме пасивни инвеститори. Не бихме инвестирали в компания, за която не смятаме, че можем да допринесем с нещо.

Защо се интересувате от инвестиции в Централна и Източна Европа?

- Инвестираме в този регион от 2005 г. и имаме много стабилен екип. С партньорите ми работим заедно от 15-18 години. Ние сме много последователен инвеститор в региона - Югоизточна Европа и Турция са основен инвестиционен регион за нас. През 2021 г. пък набрахме нов фонд за над 150 млн. евро.

Имате ли екип в България?

- Нямаме. Имаме три офиса като цяло. Британският ни офис е по-скоро пощенска кутия, защото там живея. Реално не правим бизнес във Великобритания. Първият ни офис беше в Истанбул, но вече имаме такива и в Букурещ и Белград. От тях е много лесно да стигнем до София. Нямаме офис в България, но напоследък доста говорим за това, след като страната е една от най-големите ни географски инвестиционни територии. Ако разгледате портфолиото ни, България може би е номер едно дестинация за инвестиции в момента. Там е най-голямата ни концентрация на този етап.

Планирате ли други инвестиции в България и в региона като цяло?

В момента имаме 8 инвестиции в портфолиото. Имаме три в България, но инвестирахме и в Румъния, Турция и Сърбия. Ще продължим, защото фондът все още инвестира. Разглеждаме възможностите.

На кой от пазарите в региона виждате най-голям потенциал за растеж?

- Гледаме на региона като на регион, но обръщаме внимание и на отделните страни. Опитът ми е свързан с управлението на бизнес в Азия в продължение на много години. Бях базиран в Хонконг и отговарях за 11 държави. Хората винаги казват просто Азия, но всъщност това бяха 11 различни страни, 11 различни култури, 11 различни начина, по които да адаптираш начина си на мислене.

Югоизточна Европа не е по-различна. Смятам, че можем да разделим нашия регион на Югоизточна Европа, или просто Балканите, и на Турция, защото имат отделни двигатели на растежа. Турция е много голям пазар, с много развита банкова система. Югоизточна Европа не е толкова развита откъм банкова система. Имам предвид, че има по-голямо присъствие на чуждестранни банки и по-малко развит вътрешен пазар.

Аз съм голям оптимист за Балканите като цяло. Смятам, че Covid се оказа нещо положително за Балканите в дългосрочен план. Едно от нещата, които наистина харесвам в България, е фактът, че като по-малка страна тя трябва да гледа навън. Бизнесът е много отворен към излизането навън и експанзията зад граница. Това до голяма степен е част от трите инвестиции, които имаме в момента тук - TBS, Endurosat и Teda Pack. Освен това ни харесва фактът, че тук има голям, нарастващ брой млади технически образовани кадри.

Колко важно е за Вас, че Флориан Хю, който е партньор в CEECAT Capital, стана част от надзорния съвет на TBS?

- Като компания ние винаги сме присъствали в бордовете на фирмите, в които сме инвестирали. Смятаме структурата на борда като на ключова част от растежа на бизнеса. Едно от нещата, които всъщност харесахме в TBS, е, че в борда ѝ винаги е имало независими хора. Разгледахме го, леко го преоформихме, но управлението на TBS винаги е било много силно. За нас е важно човек от нашия екип да бъде в този борд.

Последна актуализация: 10:33 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още
Финанси виж още