fallback

Частна компания изстреля първия американски лунен апарат от над 50 години

Peregrine на фирмата за космическа роботика Astrobotic трябва да кацне на Луната на 23 февруари

11:33 | 08.01.24 г. 2

Частна американска компания изстреля роботизиран спускаем апарат към Луната в понеделник в опит да осъществи първото меко кацане на естествения спътник от страна на САЩ от половин век насам. Апаратът излетя с новата ракета носител Vulcan на съвместното предприятие на Boeing и Lockheed Martin, предаде Ройтерс.

Лунният спускаем апарат Peregrine на фирмата за космическа роботика Astrobotic бе изстрелян в космоса в 9:18 ч. българско време от Кейп Канаверал, щата Флорида, при първия полет на Vulcan - мощна ракета, която се разработваше в продължение на десетилетие от съвместното предприятие на Boeing и Lockheed United Launch Alliance (ULA).

"Ура, толкова съм развълнуван", заяви главният изпълнителен директор на ULA Тори Бруно в залата за управление на изстрелването на компанията. "Това бяха години усилена работа. Досега това е една абсолютно прекрасна мисия".

Ако всичко мине добре, Peregrine ще отбележи първото меко кацане на САЩ на Луната след последното кацане на "Аполо" през 1972 г. и първото в историята кацане на Луната от частна компания - постижение, което се оказа трудно постижимо през последните години.

"Чакаме този момент от 16 години", каза главният изпълнителен директор на Astrobotic Джон Торнтън. Залата за управление на изстрелването се изпълни с аплодисменти, когато Peregrine се освободи от ускорителя си, с което корабът с размери на количка за голф започна 46-дневното си пътуване до Луната.

LIFTOFF of the first United Launch Alliance #VulcanRocket! pic.twitter.com/wZMlPxWr4l

— ULA (@ulalaunch) January 8, 2024

Държави и частни компании засилват амбициите си в надпреварата към Луната, като учените се надяват, че минерали, съдържащи вода, могат да бъдат използвани за поддържане на дългосрочни мисии на астронавти там.

Изстрелването на 60-метровата ракета Vulcan с двигатели, произведени от Blue Origin на Джеф Безос, беше важно за ULA, която я разработи, за да замени своята работна ракета Atlas V и да се конкурира с Falcon 9 за многократна употреба на SpaceX на Илон Мъск на пазара за изстрелване на сателити.

Залогът беше голям за Vulcan. Boeing и Lockheed, които притежават ULA в съотношение 50-50, се опитват да продадат бизнеса от около година. А изстрелването беше първият от двата сертификационни полета, изисквани от Космическите сили на САЩ, преди Vulcan да може да изпълнява доходоносни мисии за Пентагона, който е ключов клиент.

Peregrine трябва да кацне на Луната на 23 февруари и ще има за цел да събере данни за лунната повърхност преди планираните бъдещи човешки мисии. Това е първият полет до повърхността на Луната в рамките на лунната програма на НАСА "Артемида".

На борда на спускаемия модул освен другите товари има голям луноход на име "Анди" с тегло от 33 кг и височина от 103 см. Включен е и по-малък луноход с тегло 1,5 кг, наречен Spacebit, предаде AP.

Апаратът Peregrine. Снимка: Astrobotic

Миналата година Индия стана четвъртата страна, която постигна меко кацане на Луната, след като Русия се провали в опита си същия месец.

Частни компании пък претърпяха трудни моменти, като японската ispace и израелска компания се приземиха аварийно при първите си опити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:58 | 08.01.24 г.
fallback
Още от Новини и анализи виж още