IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Big Tech са добавили 10 млрд. долара към печалбата си заради удължен живот на сървърите

Като част от финансовото си счетоводство компаниите изчисляват колко дълго активите ще работят, за да преценят колко бързо да ги обезценяват

08:46 | 05.02.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Microsoft, Google, Meta и Amazon са увеличили общата си печалба с почти 10 млрд. долара през последните две години, удължавайки прогнозния експлоатационен живот на сървърите си – счетоводна промяна, която ще помогна да омекоти удара от бъдещите разходи като развитие на генеративния изкуствен интелект, пише Financial Times.

Big Tech компаниите, които представиха силен растеж за тримесечието с отчетите си миналата седмица, през последните години преразглеждат как отразяват счетоводно прогнозния експлоатационен живот на техническото си оборудване, докато в същото време са под натиск да намаляват разходите и започнаха да преразпределят ресурси към продукти с изкуствен интелект (AI).

Това е донесло увеличение на печалбата от 6 млрд. долара само за Google и Microsoft миналата година. Други групи, като Amazon, удължават прогнозни живот на активите си още повече този месец, което означава по-голяма печалба тази година.

Като част от финансовото си счетоводство компаниите изчисляват колко дълго активите ще работят, за да преценят колко бързо да ги обезценяват, а това влияе на стойността на печалбата всяка година.

Удължаването на прогнозния живот на активите намалява отписванията заради амортизация, в този случай добавяйки 10 млрд. долара към общата печалба на компаниите.

Ако оценките са правилни и компаниите могат да използват по-дълго време сървърите си, това ще намали сумата, която харчат в бъдеще, а това им дава по-голямо предимство при огромните капиталови разходи, очаквани за AI.

В същото време компаниите очакват проблеми с веригите на доставки заради недостига на полупроводници. Компаниите предупреждават инвеститорите, че ще трябва да инвестират сериозно в техническата си инфраструктура тази година, докато разработват най-съвременни системи с генеративен AI.

Big Tech компаниите са „заседнали между инвеститорите, гледащи все повече към маржовете, рентабилността и капиталовата възвръщаемост, и нуждата агресивно да инвестират в облак и изкуствен интелект“, казва Юсеф Скуали от Truist Securities.

Когато „парите текат и маржовете не са проблем“, удължаването на живота на сървърите не е „топ приоритет“, казва той. Сега компаниите увеличават капиталовите си разходи, докато се опитват да се „защитят срещу намаляване на маржа“. Подобни счетоводни промени вероятно „са нещо, което ще продължи“, добавя той.

Печалбата от амортизационните разходи са далеч по-големи от очакваните капиталови разходи на всяка година тази година, тъй като те инвестират големи суми, за да изграждат нова архитектура на центровете за данни и подобряват техническата си инфраструктура за разширяване на услугите с AI, например софтуер за облачни изчисления и чатботове с генеративен AI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още