IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съкращенията в технологичния сектор продължават... с Amazon Web Services

Звеното за облачни услуги на Amazon се е разделило с няколкостотин работници

18:43 | 04.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Amazon Web Services е съкратила няколкостотин служители в отделите за продажби, маркетинг и такива на технически позиции, обяви звеното за облачни услуги на Amazon, цитирано от Ройтерс.

„Идентифицирахме няколко целеви области в организацията, които трябва да опростим“, посочва говорител на AWS.

През последните месеци Amazon съкрати стотици служители в различни отдели, включително в услугата Prime Video, в отдела, занимаващ се със здравеопазване, както и в звеното на гласовия асистент Alexa. Това се случи, докато множество големи технологични компании удължиха мащабните си съкращения на работни места в последните две години.

Над 57 хил. служители бяха съкратени в 229 фирми от началото на 2024 г., сочат данни на Layoffs.fyi.

Amazon се е разделила с над 27 хил. души през 2022 и 2023 г., след като технологичната индустрия нае прекалено много хора по време на пандемията.

Съкращенията в подразделението на AWS за продажби, маркетинг и глобални услуги вероятно са част от по-мащабната реорганизация под ръководството на директора по продажбите Мат Гърман, пише The Information.

След като миналата година се сблъска със забавяне на растежа заради несигурната икономика, облачният бизнес на Amazon показва признаци на стабилизиране, което помогна на компанията да надмине очакванията за тримесечните си приходи.

Въпреки това позицията на AWS като най-голям доставчик на облачни услуги в света е оспорена от конкурента Microsoft, който натрупа ранна преднина в надпреварата в сферата на изкуствения интелект чрез инвестиция в създателя на ChatGPT – OpenAI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още