IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС отправя питания до Broadcom заради промени в лицензите на VMware

Клиенти и търговски групи се оплакват от изменени лицензионни условия

21:17 | 15.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Американският производител на чипове Broadcom е получил запитване от антимонополните регулатори в Европейския съюз (ЕС) относно лицензионните условия на новопридобитата компания за облачни изчисления VMware след оплаквания от множество бизнес потребители в ЕС и от търговска група, предава Ройтерс.

Службата за защита на конкуренцията в блока твърди, че е изпратила искания за информация до Broadcom, за да проучи проблема.

„Европейската комисия получи информация, която предполага, че Broadcom променя условията за лицензиране и поддръжка на софтуера на VMware”, заяви говорител.

Beltug, белгийската асоциация на бизнес потребителите, и нейните партньори от Франция Cigref, CIO платформата Nederland и Voice Germany миналия месец се оплакаха на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, на еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон и на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В съвместно писмо групите се оплакват от промени от страна на Broadcom в политиката и практиките, за които се твърди, че са довели до рязко увеличение на цените, повторно групиране на лицензи, забрана за препродажба на лицензи и отказ да се запазят условията за сигурност при постоянни лицензи.

Търговската група CISPE, чиито членове са Amazon и 26 малки доставчици на облачни услуги от ЕС, също е изразила недоволство от поведението на Broadcom, за която твърди, че едностранно е отменила лицензионните условия за основен софтуер за виртуализация.

Част от промените във VMware вече са били в процес на подготовка още преди придобиването от Broadcom, твърди източник на Ройтерс, запознат с въпроса.

В понеделник Broadcom обяви промени за клиентите на VMware в опит да се защити от критиките.

„Драстично намалихме цената на VCF (VMware Cloud Foundation), за да насърчим приемането му от страна на клиентите“, коментира главният изпълнителен директор на Broadcom Хок Тан в блога на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още