IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Втората глобална среща за безопасността на AI среща по-трудни въпроси и по-малък интерес

Част от страните няма да се включат в събитието

10:57 | 29.04.24 г.
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

„Провалът на технологията да оправдае рекламата е неизбежен“, коментира професор Джак Стилгоу, експерт по технологична политика в University College London.

„Хората ще открият изненадващи и креативни приложения на тази технология, но това не означава, че бъдещето ще изглежда така, както си го представят Илон Мъск и Сам Алтман“, допълва той.

Цената на акциите на технологичния гигант Meta се понижи с 13% миналата седмица, след като компанията обяви, че ще заложи на AI, макар че начинът, по който големите залози на Google и Microsoft в изкуствения интелект се отплатиха, беше приветстван от пазарите.

Неявяване на срещата

Срещата в Южна Корея на 21-22 май винаги е била представяна като „минисреща на върха“ в очакване на следващото присъствено събитие в Париж.

Виртуалната „лидерска сесия“ на първия ден, последвана от среща на живо на технологичните министри на втория ден, имаше целта да надгради върху наследството на Блечли парк.

Но много по-малко лидери и министри са готови да присъстват, твърдят източници, запознати с въпроса, дори след като френското правителство отложи следващата среща за 2025 г.

Говорител на Европейския съюз не изключи присъствието на блока, но потвърди, че неговите главни технологични регулатори – Маргрете Вестагер, Тиери Брьотон и Вера Йоурова – няма да присъстват.

Държавният департамент на САЩ потвърди, че ще изпрати представители в Сеул, но не посочи кои. Правителствата на Канада и Нидерландия заявиха, че няма да присъстват.

Бразилското правителство посочи, че все още обмисля поканата, цитирайки сблъсъка със събитие на Г-20, на което страната е домакин през същата седмица.

Швейцарското правителство посочи, че посланик Бенедикт Вешлер, ръководител на дигитализацията в министерството на външните работи, ще присъства на място.

„Нищо никога няма да се случи с първо събиране от този вид“, казва Линда Грифин, ръководител на обществената политика в Mozilla, организацията зад уеб браузъра Firefox. „Сключването на международни споразумения е наистина трудно, така че може да са необходими няколко повторения на тези събития, за да се намери ритъм“.

Грифин твърди, че няма конкретна причина Mozilla да не присъства на срещата на върха в Сеул, но по-скоро е фокусирана върху събитието в Париж.

По подобен начин пионерското звено за изследване на AI DeepMind на Google посочи, че приветства срещата, но отказа да потвърди присъствието си.

Джефри Хинтън, бивш изследовател на Google и „кръстник“ на AI, коментира пред Ройтерс, че е отказал покана за събитието, тъй като е пострадал и това затруднява летенето му.

Говорител на британското правителство коментира: „Срещата на върха за AI в Сеул ще надгради инерцията от Блечли парк, за да постигне по-нататъшен напредък в безопасността, иновациите и приобщаващата страна на изкуствения интелект, приближавайки ни до един свят, в който AI подобрява живота ни навсякъде“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 29.04.24 г.
403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe

Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още