IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключовата роля на Huawei в технологичната война между САЩ и Китай - от чиповете до 5G

Китайският гигант продължава да се бори с ограниченията, налагани от Вашингтон, и се справя все по-успешно с тях

22:30 | 29.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Когато администрацията на Доналд Тръмп постави в черния търговски списък Huawei Technologies през 2019 г. заради опасения в шпионаж, ходът почти унищожи бизнеса със смартфони на китайския технологичен гигант. И все пак той се възстанови с подкрепата на китайското правителство, а в момента стои в центъра на националните усилия за постигане на технологична независимост от Запада.

Впечатляващото завръщане повдига въпроси дали американските усилия за обуздаване на геополитическия възход на Китай са били ефективни или адекватни и коя от двете суперсили ще доминира в области като дизайна на полупроводници и изкуствения интелект. Представители на властите във Вашингтон сега обмислят начини да включат своите съюзници в по-широка кампания за ограничаване и проучват допълнителни санкции срещу Huawei и нейните китайски партньори, пише Bloomberg.

Защо САЩ имат проблем с Huawei?

Първоначалните мерки на САЩ срещу Huawei бяха продиктувани от опасения, че технологичният гигант може да използва значителното си присъствие в световните телекомуникационни мрежи, за да шпионира в полза на китайското правителство. През 2020 г. Федералната комисия по комуникациите определи Huawei и китайския ѝ конкуент ZTE като заплаха за националната сигурност и нареди на американските оператори да изтеглят оборудването ѝ от мрежите си.

Оттогава тези санкции се превърнаха в по-широка битка с Китай за технологично надмощие. Huawei е едно от основните оръжия на Пекин в тази битка и основен получател на държавна подкрепа за подпомагане разработването на набор от технологии. През 2023 г. компанията, която отдавна е лидер в мрежовите и мобилните технологии, се оказа и в челните редици на националните усилия на Китай в сферата на полупроводниците.

Какво направиха САЩ, за да отстранят Huawei?

Добавянето на компанията към черния списък на Министерството на търговията затрудни Huawei да продава оборудване в САЩ и да купува компоненти от американски доставчици. През 2020 г., обвинявайки компанията, че се стреми да „подкопае“ този контрол върху износа, ведомството наложи допълнителни ограничения за производителите на чипове, използващи американска технология за дизайн или производство на полупроводници, използвани от Huawei. Това означаваше, че доставчици като Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) повече не могат да продават на китайската компания.

След това през 2022 г. президентът Джо Байдън наложи най-широките ограничения досега върху износа на технологии за Китай, като ги засили отново през 2023 г.

Въпреки мрежата от санкции Huawei все пак смая Вашингтон с произведен в Китай чип, който беше използван в смартфона Mate 60, а след това и в други устройства от висок клас. Администрацията на Байдън обмисляше поставянето в черния списък на редица китайски компании за чипове, свързани с този пробив.

Какво прави Huawei в момента, което притеснява САЩ?

Сега компанията е най-важното оръжие на Пекин в битката на пазара на чипове, която ще оформи световната икономика за десетилетия напред. И макар мерките на САЩ да попречиха на растежа на Huawei извън Китай, компанията става все по-доминираща на своя огромен вътрешен пазар. През март Huawei отчете 65% скок на печалбата, след като Mate 60 ѝ помогна да спечели пазарен дял от Apple и други конкуренти в Китай.

Асоциацията на компаниите за чипове по света заяви, че Huawei създава мрежа от фабрики за производство на собствени чипове, след като санкциите на САЩ блокираха достъпа ѝ до много модерни съоръжения. Проверка на най-новия смартфон Mate 60 Pro разкри проектиран от Huawei 7-нанометров чип, който изостава само с няколко години от най-модерната технология в света. Китайските държавни медии приветстваха напредъка като победа срещу санкциите, а Министерството на търговията на САЩ, заяви, че разследва процесора, който се произвежда от китайската SMIC – компания, която подобно на Huawei беще включена в черния списък на САЩ и ѝ беше ограничен достъпът до американска технология.

Амбициите на Huawei сега се простират отвъд хардуера. Нейната собствена операционна система Harmony OS, която има за цел да заобиколи американската забрана за ползване на част от услугите на Google, се ползва в над 800 млн. устройства. Освен това фирмата прави експанзия в сферата на електромобилите, сключвайки патентни сделки с водещи автомобилни марки, включително Mercedes-Benz и BMW.

Последна актуализация: 22:30 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още