IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ключовата роля на Huawei в технологичната война между САЩ и Китай - от чиповете до 5G

Китайският гигант продължава да се бори с ограниченията, налагани от Вашингтон, и се справя все по-успешно с тях

22:30 | 29.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Какво предизвика първоначалната забрана на Huawei?

За три десетилетия компанията се превърна от търговец, препродаващ електроника, в една от най-големите частни компании в света, с водещи позиции в телекомуникационното оборудване, смартфоните, чиповете, облачните изчисления и киберсигурността. Тя има значителни операции в Азия, Европа и Африка. Huawei инвестира в 5G мрежи, пробивайки в топ 10 на получателите на най-много патенти в САЩ и помогна за изграждането на следващото поколение мобилни мрежи по целия свят.

Но правителството на САЩ - подобно на Китай и други - беше предпазливо да използва чужди технологии в жизненоважни комуникации от страх, че производителите могат да инсталират скрити „задни вратички“, през които шпионите могат да получат достъп до чувствителни данни или че самите компании могат да ги предадат на своите правителства. 5G мрежите са особено притеснение, защото те надхвърлят простата идея, че можете да сваляте по-бързо данни на телефона си. Те също така подкрепят нови технологии като самоуправляващите се автомобили и интернет на нещата. Твърди се, че базираният във Великобритания оператор Vodafone Group е открил и поправил задни вратички в оборудването на Huawei, използвано в италианския му бизнес през 2011 и 2012 г. Въпреки че е трудно да се разбере дали тези уязвимости са били случайни или не, разкритието нанесе удар върху репутацията на Huawei.

 Кой друг обвинява Huawei?

През 2003 г. Cisco Systems заведе дело срещу Huawei за предполагаемо нарушаване на патенти и незаконно копиране на компютърен код, използван в рутери и суичове. Huawei премахна спорния код, насоки и други интерфейси, а случаят беше приключен. През 2010 г. Motorola заведе дело срещу Huawei за предполагаем заговор с бивши служители за кражба на търговски тайни. По-късно двете страни постигнаха споразумение. През 2017 г. съдебните заседатели намериха Huawei за отговорна за кражбата на технология за роботи от T-Mobile US, а през януари 2019 г. Министерството на правосъдието на САЩ обвини Huawei за кражба на търговски тайни, свързани с този случай. През същия месец Полша, верен съюзник на САЩ, арестува служител на Huawei по подозрение в шпионаж за китайското правителство. Huawei уволни служителя и отрече всякакво участие предполагаемите му действия.

Какво казва Huawei?

Компанията твърди, че американските рестрикции не са свързани с киберсигурността, а всъщност са предназначени да защитят американското господство в глобалните технологии. Многократно компанията отрече да помага на правителството в Пекин да шпионира други правителства или компании. Технологичният гигант, който посочва, че е собственост на основателя си Рън Джънфей и на служителите си чрез синдикат, започна да публикува финансови резултати, похарчи повече за маркетинг и започна да работи с чуждестранни медии. Рън започна да се появява по-често, докато се бореше да защити компанията си. Въпреки че каза, че се гордее с военната си кариера и членството си в Комунистическата партия, той отхвърли предположенията, че изпълнява поръчки на Пекин или че Huawei е предала на властите информация за свои клиенти. След като през август 2023 г. компанията пусна своя Mate 60 Pro, нейните директори не говориха много активно за него, въпреки че китайските държавни медии и влиятелни блогъри определиха телефона за новаторско постижение.

Кои други китайски компании са под напрежение?

В края на 2020 г. Пентагона добави още четири фирми, включително China National Offshore Oil Corp. и SMIC, към списъка с тези, които според него са собственост или контролирани от китайската армия, излагайки ги на засилен контрол и потенциални санкции. Други китайски технологични гиганти бяха поставени в черния списък за предполагаеми нарушения на човешките права срещу малцинствена група в региона Синдзян. Сред тези компании са Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. и Zhejiang Dahua Technology Co., които според някои сметки контролират до една трета от световния пазар за видеонаблюдение; SenseTime – най-високо оцененият стартъп за изкуствен интелект в света, и AI гигантът Megvii Technology. ZTE почти се срина, след като Министерството на търговията на САЩ през 2018 г. ѝ наложи забрана за три месеца да купува американски технологии. САЩ добавиха също Pengxinwei IC Manufacturing Co., по-известна като PXW, към своя черен търговски списък през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 29.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още