IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei записа най-бързия си годишен растеж от четири години

Компанията се радва на възстановяване на потребителския си сегмент и на печалбата от нови бизнеси

12:23 | 29.03.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайският технологичен гигант Huawei Technologies записа за 2023 г. най-бързия си растеж от четири години. Възстановяването на потребителския ѝ сегмент и печалбата от нови бизнеси като компоненти за умни коли ускоряват възстановяването ѝ от американските санкции, предава Ройтерс.

Приходите са нараснали с 9,6% спрямо година по-рано до 704,2 млрд. юана (97,48 млрд. долара), като бизнесът с потребителска електроника е допринесъл най-много със своя ръст от 17,3% до приходи от 251,49 млрд. юана.

Въпреки че Huawei не разкрива подробни данни за потребителските стоки, сегментът включва бизнеса ѝ със смартфони, които се възроди миналата година, когато компанията се завърна на пазара на масови 5G смартфони с устройството Mate 60, предполагаемо преодолявайки американските санкции.

От 2019 г. Съединените щати ограничиха достъпа на Huawei до американски технологии, обвинявайки компанията, че носи риск за националната сигурност – нещо, което Huawei отрича.

Миналата година е била третата поредна на растеж за компанията, след като приходите ѝ се свиха с почти една трета през 2021 г., когато гигантът започна да изчерпва резервите си от чипове. Въпреки това миналогодишните приходи остават под върха от 2020 г., когато достигнаха 891,3 млрд. юана.

Huawei остана сравнително мълчалива за своите постижения, като не проведе пресконференция и събитие за представянето на устройството, каквито провеждаше всяка година, откакто започнаха американските ограничения.

В съобщение до медиите ротационният председател на Huawei Кън Ху заяви, че резултатите са в съответствие с прогнозите.  

„През последните няколко години преминахме през много неща. Но въпреки че идваше предизвикателство, ние успяхме да пораснем“, допълва той.

На събитие за представяне на устройства миналата година главният финансов директор на Huawei Мън Уанджоу, която е дъщеря на основателя на компанията, обяви, че Huawei вече не е в кризисен режим.

Нетната печалба за 2023 г. е нараснала със 144,5% до 87 млрд. юана през миналата година, като маржът на нетната печалба се е увеличил повече от два пъти на годишна база до 12,35%.

Част от това се дължи на текущо плащане от продажбата на марката смартфони Honor, която Huawei продаде през ноември 2020 г., твърди говорител на компанията.

Въпреки че основният бизнес с ИКТ инфраструктура оства стабилен, облачният бизнес е нараснал с повече от една пета, генерирайки 55,3 млрд. юана приходи.

Четиригодишният бизнес на Huawei със софтуер и компоненти за умни коли също се радва на голям ръст, макар и от по-ниска база за сравнение. Повишението на приходите му е със 128,1% на годишна база до 4,7 млрд. юана.

Миналата година Huawei обяви, че ще отдели звеното си за умни коли в нова компания.

По-рано този месец управляващият директор и председател на решенията на Huawei за умни автомобили Ричард Ю обяви, че подразделението вероятно ще започне да генерира печалба от април, след като миналата година загуби милиарди юани, съобщиха местни медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още