IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ обмислят санкции срещу компании за чипове, с които Huawei потенциално работи

Вашингон затяга хватката си около гиганта и неговите партньори

12:11 | 20.03.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Администрацията на Байдън обмисля да включи в черния си списък редица китайски компании за чипове, свързани с Huawei Technologies, след като телекомуникационният гигант отбеляза значителен технологичен пробив миналата година, твърдят източници на Bloomberg, запознати с въпроса.

Подобен ход би отбелязал още една ескалация в кампанията на САЩ за ограничаване на амбициите на Пекин в сферата на изкуствения интелект (AI) и полупроводниците. Това би увеличило натиска върху китайския технологичен гигант, който постигна напредък въпреки наличните санкции, включително миналата година успя да създаде процесор за смартфон, който мнозина във Вашингтон смятаха, че надхвърля възможностите му.

Повечето от китайските фирми, които биха могли да бъдат засегнати, са идентифицирани по-рано като звена за производство на чипове, придобити или създадени от Huawei, в рамките на презентация на базираната във Вашингтон търговска група Semiconductor Industry Association (SIA), твърдят източници, запознати с въпроса. По думите им все още няма окончателни решения.

Компаниите, които могат да бъдат поставени в черния списък, включват производителите на чипове Qingdao Si’En, SwaySure и Shenzhen Pensun Technology Co., или PST, допълват източниците, пожелали да останат анонимни, защото нямат право да обсъждат информацията публично. Представители на администрацията на Байдън също така обмислят санкции срещу водещия производител на чипове с памет ChangXin Memory Technologies.

„Добавянето на повече китайски компании към черния търговски списък на САЩ е много вероятно“, написа анализаторът на Jefferies Едисън Лий, след като ChangXin беше определена като потенциална цел. „Лесно е да се приложи и оправдае и допълнително ще блокира някои ключови китайски компании от възможността да се възползват от настоящите вратички в ограниченията за износ“, допълни той.

Освен компаниите, които реално произвеждат чипове, американските власти могат да санкционират и Shenzhen Pengjin High-Tech Co., както и SiCarrier, казват източниците. Притесненията са, че тези две компании, които произвеждат оборудване за производство на полупроводници, действат като пълномощници, помагащи на Huawei да получи ограничено оборудване, допълват те.

Правителството на САЩ оказва натиск върху съюзниците си, включително Нидерландия, Германия, Южна Корея и Япония, за допълнително затягане на ограниченията върху достъпа на Китай до технологии за полупроводници. Huawei е една от компаниите в основата на тази кампания, както и на усилията на Пекин да намали зависимостта си от западните технологии.

Не е ясно дали Министерството на търговията, което отговаря за т.нар. черен търговски списък, има допълнителни доказателства, свързващи компаниите с Huawei, допълват източниците. Съединените щати имат правомощията да санкционират фирми, които са изложени на риск да навредят на националната им сигурност в бъдеще, а властите не е задължително да доказват минали вредни или незаконни дейности.

Съветът за национална сигурност на Белия дом и Бюрото за промишленост и сигурност към Министерството на търговията отказват да коментират въпроса. Представители на отделните китайски компании и Министерството на търговията не са отговорили на запитванията. Министерството на външните работи повтори, че „решително се противопоставя“ на действията на САЩ, които нарушават пазарния ред и вредят на китайските компании, но не коментира конкретно потенциалните ходове на САЩ, които се обсъждат.

Според източниците не е сигурно кога американските власти ще вземат окончателно решение, а моментът вероятно ще зависи от състоянието на отношенията между Вашингтон и Пекин, които двете страни работиха за подобряване през последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още