IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Netflix уволнява още 300 служители в последния кръг от съкращения

Компанията потвърди, че работи с утвърдени партньори за навлизане в рекламния бизнес

08:05 | 24.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Netflix Inc. уволни още 300 служители, тъй като гигантът в областта на стрийминга се опитва да контролира разходите си на фона на неравномерния ръст на абонатите. Съкращенията са в цялата компания, като повечето засегнати работници са базирани в САЩ. Съкращението е два пъти по-голямо от това, което гигантът направи миналия месец. Новината беше съобщена първо във Variety.

„Въпреки че продължаваме да инвестираме значително в бизнеса, направихме тези корекции, така че разходите ни да растат в съответствие с по-бавния ръст на приходите", заяви говорител на Netflix пред Bloomberg. “Много сме им благодарни за всичко, което са направили за Netflix, и работим усилено, за да ги подкрепим в този труден преход”.

Netflix пренастройва дейността си, след като загубата на 200 000 абонати през първото тримесечие на 2022 г. разстрои модела на приходите на компанията, основан на абонаментите. Трудностите сринаха цената на акциите на компанията.

В допълнение към съкращенията през май Netflix освободи някои договорно наети служители и редакционен персонал от своя сайт Tudum през април - част от съкращаването на маркетинговия си бюджет.

Проблемите с абонатите на Netflix се дължат отчасти на повишението на цените през януари. Освен това компанията е изправена пред засилена конкуренция със стрийминг съдържанието на Amazon.com Inc., Walt Disney Co. и Hulu, които наскоро отбелязаха ръст на абонаментите. 

Междувременно главният съизпълнителен директор Тед Сарандос потвърди, че компанията за стрийминг разговаря с множество потенциални партньори, които да ѝ помогнат да навлезе в рекламния бизнес, и заяви на конференция на индустрията, че в бъдеще може да изгради собствен рекламен бизнес.

През април Netflix заяви, че проучва възможността за създаване на поддържана от реклами версия на платформата си, а през последните седмици проучи редица партньорства, които биха могли да ѝ помогнат да осъществи тези планове. NBCUniversal на Comcast Corp. и Google на Alphabet Inc. се очертават като основни претенденти за сътрудничество с Netflix, съобщи The Wall Street Journal в сряда.

Netflix може да се присъедини към утвърден играч в рекламната индустрия, за да стартира своето рекламно предлагане, след което да изгради свой собствен рекламен бизнес вътрешнофирмено, каза Сарандос. „Ако това стане толкова важно, че искаме да имаме контрол върху него, тогава може да [изградим собствен рекламен бизнес]."

Той добави, че компанията иска да създаде рекламно преживяване, което да бъде „по-интегрирано и по-малко прекъсващо" от традиционната телевизионна реклама.

През последните месеци рекламната индустрия се вълнуваше от перспективата за потенциална версия на Netflix, поддържана от реклами. Компанията заяви, че проучва такава възможност през април, след като отчете първата си тримесечна загуба на абонати от повече от десетилетие.

Този ход би бил значителна промяна за компанията, която от самото си създаване се продава като „убежище за абонатите си без реклами“.

Промяната на стратегията на Netflix по отношение на рекламата е знак, че краят на подхранвания от пандемията подем на растежа и конкурентният пазар на стрийминга натоварват компанията. По-ниската цена на поддържаното от реклами ниво ще помогне на Netflix да увеличи приходите и абонаментите си.

Сарандос коментира и съобщенията, че Netflix може да обмисли закупуването на компания, която произвежда хардуер, използван за достъп до услугата на компанията, предвид големия брой потребители, които използват телевизори с интернет или стрийминг джаджи, за да гледат съдържанието на Netflix.

„Нямаме нужда от това", каза Сарандос, отказвайки да коментира съобщенията, че Netflix може да се интересува от закупуването на Roku Inc. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още