IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон обеща повече подкрепа за френските стартъпи

Идеята е правителството да компенсира поне част от спада на рисковия капитал

22:46 | 20.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg
Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон обеща да засили инвестициите в местните стартъпи в опит да противодейства на част от забавянето на рисковия капитал, което засяга други технологични центрове, пише Bloomberg.

Зелените и индустриалните технологични компании са основен фокус на Франция и ще се възползват от допълнителни публични средства, обяви Макрон днес на събитие, което събра главни изпълнителни директори и рискови инвеститори в Елисейския дворец.

Макрон изтъкна използването на публични средства за финансиране на иновативни области като изкуствения интелект или квантовите технологии. Около „11 млрд. евро вече са обещани, фабрики заработиха, но е нужно да ускорим действията си, това е надпревара“, коментира той, отбелязвайки, че допълнителни 5,3 млрд. евро са планирани за втората фаза на неговата програма „Франция 2030“.

Френският президент заяви, че финансирането на компании в ранен етап на развитие трябва да бъде подсилено, като френският публичен сектор трябва да инвестира в иновативни стартиращи компании. Правителството проучва възможността за създаване на френска версия на британската инвестиционна схема Seed Enterprise, която предлага данъчни облекчения на инвеститори в стартъпи.  

Макрон призова изпълнителните директори на френски стартъпи да загърбят притесненията относно съкращенията на работни места в по-големите компании или трудностите при набирането на капитал. „Има истинска корекция и контекстът е по-предизвикателен“, коментира Макрон. „Но носи възможности, както винаги“.

Френските стартъпи добавиха с 15% повече работни места миналата година, сочат данни на Numeum. Според тях по-голямата част от растежа идва от зелени и индустриални технологични компании.

„Миналата година удвоихме броя на служителите си до 350“, коментира Клемен Рей, главен изпълнителен директор на Innovafeed – стартъп, който произвежда протеин от насекоми, който се използва за храна на животни. Компанията наскоро стана част от „Следващите 40“ – списъкът на Франция с най-обещаващи стартъпи.

Финансирането на френски стартиращи фирми нарасна със 17% миналата година до 13,5 млрд. евро, докато във Великобритания и Германия спадна, сочат данни на EY. Въпреки това скокът отчасти беше подкрепен от серия от големи кръгове за набиране на капитал за близо 500 млн. евро през първата половина на 2022 г., а Франция остава далеч от възможността да настигне Лондон, който все още привлича двойно повече инвестиции.

Финансиране с рисков капитал в европейските технологични центрове. Графика: Bloomberg Финансиране с рисков капитал в европейските технологични центрове. Графика: Bloomberg

Миналата седмица Франция, Германия и Испания обещаха по 1 млрд. евро за „Инициативата за технологични шампиони“ на Европейския съюз – фонд, който ще подкрепя европейски фирми за рисков капитал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 20.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още