IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои стартъпи бяха наградени в конкурса на Европейския институт за иновации и технологии?

Компаниите получиха призове в три основни категории, плюс награда на публиката

11:39 | 21.02.24 г.
Снимка: EIT
Снимка: EIT

Европейският институт за иновации и технологии обяви кои са носителите на наградите в годишния си конкурс EIT Awards. На събитие в Брюксел институтът връчи престижните призове за иноватори в различни сфери.

Changemaker Award

Наградата Changemaker, която се дава на лидер в общността на EIT, чиито дейности имат потенциала да доведат до значителен ефект в обществото, отиде при Мохамед Еламир. Той е съосновател на финландската компания Woamy, която създава базиранa на целулоза биопяна. Целта на компанията е да предложи устойчива алтернатива на пластмасовата пяна, като предложи решение, което не само е с биологичен приозход, но е здраво, изолиращо и устойчиво на удари.

На второ място остана испанката Алба Форнс, която е съосновател на Climatize – платформа, която помага за преодоляване на недостига на финансиране в сферата на климатичните въпроси, като прави лесно, прозрачно и достъпно инвестирането в проекти за възобновяема енергия и дава потенциална възможност за постигане на възвръщаемост.

Третата позиция в категорията Changemaker остана за Аксел Римбо от Франция. Той е създател на MEL – чилийска неправителствена организация, която работи за намаляване на броя на убитите и сериозно ранените хора по пътищата.

Innovation Team Award

Наградата Innovation Team, която се присъжда на екип от иноватори, който разработват ключов продукт или услуга, беше връчена на шведите от Altris. Екипът е специализиран в разработката на натриево-йонни батерии, за да революционизира батерийните технологии. Altris работи с катодния материал Fennac, който предлага конкурентна производителност на батерията при по-ниски производителни разходи, а това го прави подходящ за системи за съхранение на енергията и за леки автомобили.

Ирландският екип на Biosimulytics остана втори. Той разработва базирана на квантова физика, на изкуствен интелект и машинно обучение фармацевтична платформа за подобряване на скоростта, мащаба, новостите и степента на успеваемост в разработването на лекарства.

Последното място в категорията остана за германците от HIQ-CARB, която прави устойчиви наноматериали за високопроизводителни батерии. Компанията грабна и наградата на публиката.

The Venture Award

В последната категория Venture беше отличена португалската Enline, създала безсензорна технология Digital Twin, която прави анализи и ползва алгоритми с изкуствен интелект за оптимизиране мониторинга на активите за пренос на енергия. Чрез нейното решение могат да се правят прогнози за свлачища например.

На второ място се класира словенската ReCatalyst. Компанията трансформира водородната технология, като се фокусира върху горивните клетки с протонна обменна мембрана (PEMFC), за да преодолее предизвикателствата по отношение на разходите, свързани с благородни метали като платината.

Френският стартъп inHeart остана трети в категорията. Компанията използва изкуствен интелект, за да създава дигитални близнаци на човешкото сърце, с което помага на лекарите да се ориентират по-добре преди кардиологичните процедури, които осъществяват.

Победителят във всяка от категориите получава парична награда в размер на 50 хил. евро. Вторият в класирането взима 20 хил. евро, а третият – 10 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Стартъпи виж още

Коментари

Финанси виж още