IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интернет цензурата в Иран доведе до бум на търсенето на VPN-и

Гражданите се опитват да заобиколят мерките на правителството за спиране на някои онлайн услуги

12:45 | 07.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg
Снимка: Erhan Demirtas/Bloomberg

Иранците се насочват все повече към използването на виртуални частни мрежи (VPN), за да заобиколят големите прекъсвания на интернет връзката в страната, докато правителството се опитва да прикрие потушаването на масовите протести, пише CNBC.

Прекъсванията започнаха да засягат телекомуникационните мрежи на Иран на 19 септември, сочат данни на компаниите за интернет мониторинг Cloudflare и NetBlocks, и продължават през последните две седмици и половина.

Групите за наблюдение на интернет и активистите за дигитални права казват, че наблюдават смущения в мрежата „в стил полицейски час“ всеки ден, като достъпът се ограничава от около 16 ч. местно време до малките часове на нощта.

Техеран блокира достъпа до WhatsApp и Instagram, две от последните останали нецензурирани социални мрежи в Иран. Twitter, Facebook, YouTube и няколко други платформи са блокирани от година.

В резултат на това иранците се насочиха към VPN – услуги, които криптират и пренасочват трафика им към отделен сървър някъде по света, за да прикрият онлайн активността им. Това им позволява да възстановят връзката си с ограничените уебсайтове и приложения.

На 22 септември, ден след блокирането на WhatsApp и Instagram, търсенето на VPN услуги е скочило с цели 2164% в сравнение с 28 дни по-рано, сочат данни на Top10VPN.

До 26 септември търсенето е достигнало пик от 3082% над средното и продължава да бъде голямо и до днес, с 1991% над нормалните си нива, посочват от Top10VPN.

„Социалните мрежи играят ключова роля в протестите по целия свят“, коментира Симон Миляно, ръководител проучвания в Top10VPN. „Те позволяват на протестиращите да се организират и да си гарантират, че властите не могат да контролират дневния ред и да прикриват доказателствата за нарушения на човешките права“, допълва той.

„Решението на иранските власти да блокират достъпа до тези платформи с избухването на протестите доведе до бум на търсенето на VPN-и“, допълва той.

Търсенето е много по-голямо, отколкото по време на вълненията през 2019 г., които бяха предизвикани от покачващите се цени на горивата и доведоха до почти пълно спиране на интернета в страната за 12 дни, Тогава пиковото търсене беше само с около 164% по-висока от обикновено, казва Миляно.

Националните протести срещу строгия ислямски дрескод в Иран започнаха на 16 септември след смъртта на 22-годишната Махса Амини. Амини почина при подозрителни обстоятелства, след като е задържана (и се твърди, че е била ударена) от т.нар. „морална полиция“ на Иран за това, че е носила хиджаба си твърде свободно. Иранските власти отрекоха каквото и да било нарушение и твърдят, че Амини е починала от инфаркт.

Поне 154 души са убити по време на протестите, включително деца, твърди неправителствената организация Iran Human Rights. Властите съобщиха за 41 смъртни случая. Техеран се опитва да предотврати споделянето на снимки от репресиите и да възпрепятства комуникацията, насочена към организиране на допълнителни демонстрации.

Иранското външно министерство не е отговорило веднага на запитването на CNBC за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 07.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още