IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на А1 България е нараснала с над 1/4 през четвъртото тримесечие

Компанията майка Telekom Austria предлага по-висок дивидент за акционерите си и очаква силна 2023 г.

22:03 | 15.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-големият български мобилен оператор „А1 България“ отчита стабилен завършек на годината. През четвъртото фискално тримесечие приходите на компанията се увеличават с 22,9% на годишна база, показва отчетът на австрийската компания майка Telekom Austria.

„В България пазарната среда остана до голяма степен непроменена в сравнение с предходните тримесечия. Положителните тенденции продължиха да преобладават както на мобилния, така и на фиксирания пазар. Търсенето на 5G тарифи остава стабилно и е допълнително стимулирано от сезонните промоционални кампании. Успешните продажби на пакети за високоскоростен интернет и телевизия са стимулиралиразвитието на бизнеса с фиксирани услуги на дребно. Индивидуалните оферти за компании с фокус върху ИКТ и продукти за сигурност са генерирали и силно развитие на сегмента "Решения и свързаност"“, се казва в отчета на концерна. 

Така ръстът на приходите отразява гореспоменатите тенденции, както и успешното прилагане на стратегията за конвергенция. Приходите от услуги са нараснали както в бизнеса с мобилни, така и в този с фиксирани мрежи. Приходите от продажба на крайно оборудване също отбелязват увеличение. 

В същото време обаче растат и разходите - главно поради по-високите разходи за персонал и такива, свързани с продуктите. В същото време държавните компенсационни плащания са смекчили донякъде въздействието на по-високите цени на електроенергията. 

Въпреки по-високите основни оперативни разходи ръстът на приходите от услуги и подобреният марж на оборудването са позволили българското подразделение на Telecom Austria да отчете силен ръст на печалбата преди данъци и такси (EBITDA) от 26,8%. Консолидацията на STEMO оказва влияние върху общите приходи и EBITDA в размер съответно на 11,6 млн. евро и 1,4 млн. евро. 

През четвъртото тримесечие на 2022 г. всички международни сегменти (освен в България операторът предлага услугите си и в Беларус, Северна Македония, Хърватия, Сърбия и Словения) отбелязват ръст на приходите от услуги. Общата EBITDA се е увеличила с 14,1% въпреки продължаващия натиск от страна на разходите за електроенергия и работна сила. Оперативният резултат е подкрепен и от положителното развитие на беларуската рубла. 

На родния пазар в Австрия пък е отчетен ръст от 4,2% през четвъртото тримесечие до 710 млн. евро, докато Ebitda расте с 4,6 на сто до 234 млн. евро. 

През четвъртото тримесечие общите приходи са се увеличили със 7,7% благодарение на продължаващия ръст на приходите от услуги на всички пазари. Приходите от оборудване също са нараснали и са били обусловени от по-високите продажби на оборудване в Австрия, Сърбия и България въпреки спада в Беларус и Северна Македония. 

Консолидацията на STEMO в България също е оказала положително въздействие. Приходите от мобилни услуги са се увеличили със 7,7 на сто, а приходите от фиксирани услуги са нараснали с 5,9% на годишна база благодарение на бизнеса с решения и свързаност. Бизнесът с фиксирани линии на дребно също се е подобрил, тъй като спадът в Австрия е бил компенсиран от стабилното развитие на международните пазари. Общите приходи са повлияни положително в размер на 13,6 млн. евро от благоприятния обменен курс на беларуската рубла към еврото. 

През четвъртото тримесечие EBITDA е нараснала с 8,0% до 432 млн. евро. Солидният ръст на приходите от услуги във всички области е компенсирал с повече от необходимото по-високите основни оперативни разходи. Разходите за преструктуриране в Австрия са възлезли на 23 млн. евро (предходната година: 21 млн. евро). По-силната беларуска рубла е оказала положително въздействие в размер на 6 млн. евро. 

За фискалната 2022 г. общите приходи са се увеличили с 5,4% до 5,005 млрд. евро. Въздействието на курса беларуската рубла към еврото върху общите приходи възлиза на 36 млн. евро. Приходите от услуги са нараснали с 5,2%, а приходите от оборудване - с 6%. 

За цялата 2022 г. EBITDA расте със 7,7% до 1,838 млрд. евро, тъй като стабилният ръст на приходите от услуги на всички пазари компенсира нарастващите основни оперативни разходи. Особено силен е бил приносът на Австрия, Беларус и България, докато на останалите пазари, с изключение на Словения и Северна Македония, също е отчетен ръст. Разходите за преструктуриране възлизат на 73 млн. евро (2021 г.: 84 млн. евро). Положителните валутни ефекти възлизат на 17 млн. евро, изцяло произтичащи от благоприятното развитие на обменния курс на беларуската рубла. Чистата печалба се е ускорила с 39,5% до 635 млн. евро. 

Консенсусната оценка на анкетираните от Bloomberg анализатори за приходите беше за 4,94 млрд. евро, EBITDA се очакваше да бъде 1,83 млрд. евро, а чистата печалба - 597 млн. евро. 

Понастоящем шестима анализатори препоръчват закупуване на акциите, двама съветват за задържане, а нито един не препоръчва продажба. При това средната целева цена е 8,0 евро, което значи потенциал за ръст от 19%.

Австрийският държавен фонд ÖBAG и América Móvil притежават общо 79% от акционерния капитал на Telekom Austria. Синдикалното споразумение между основните акционери щеше да изтече през 2024 г., но на 6 февруари 2023 г. двете страни се споразумяха за ново синдикално споразумение, което е със срок от 10 години. Според новото споразумение ÖBAG запазва двете места в Надзорния съвет и правото да номинира председателя, а седалището на Telekom Austria остава в Австрия. В същото време обаче Управителният съвет е намален на 2 членове (досега 3), а América Móvil получава право да номинира главния изпълнителен директор (досега ÖBAG), а ÖBAG да номинира втория член. Договорено е и продължаване на инвестиционната програма от 1 млрд. евро за въвеждане на широколентов достъп в Австрия, по-специално оптични кабели – програма, стартирала през 2022 г. Според пазарните условия се очаква TowerCo – компанията за базовите станции, да бъде листната на борсата във Виена до края на 2023 г. 

Компанията прогнозира ръст на приходите за 2023 г. от около 4% - с около 3 процентни пункта повече от досегашната прогноза на анализаторите на Bloomberg. В същото време ръководството прогнозира, че разходите за електроенергия ще се повишат значително на ниво Група, а разходите за персонал също се очаква да нараснат с около 5%. За да противодейства на увеличението на разходите, A1 Group ще реализира проекти за ефективност и инициативи за трансформация, се казва в съобщението. Бордът предлага разпределянето на дивидент от 0,32 евро на акция (0,28 евро през предната година). 

В сряда акциите на Telekom Austria поскъпнаха с 3,1% във Виена.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 15.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още