IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco повиши годишната си прогноза след отличен отчет

Компанията успя да надмине прогнозите за приходите и печалбата си

12:13 | 16.02.23 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Cisco отчете по-високи от очакваното резултати за фискалното си второ тримесечие и повиши прогнозата за цялата си година, пише CNBC.

Цената на акциите на технологичния гигант първоначално нарасна по време на следборсовата търговия, но след това се раздели с по-голяма част от ръста.

Общите приходи на Cisco са нараснали със 7% на годишна база през тримесечието, което завърши на 28 януари. Нетната печалба е спаднала със 7 на сто до 2,77 млрд. долара.

Някои от компонентите, които влизат в хардуерните продукти на Cisco, остават ограничени, но компанията наблюдава подобрения навсякъде, коментира главният изпълнителен директор Чък Робинс.

„Въз основа на това, което видяхме, търсенето остава стабилно“, посочва той, макар че добавя, че някои цикли на продажбите са по-дълги от обикновено.

Бизнесът на Cisco в публичния сектор се е представил по-силно, отколкото в миналото, допълва Робинс.

Компанията очаква коригираната ѝ печалба за фискалното трето тримесечие да е между 96 и 98 цента на акция, а ръстът на приходите – 11-13%. Анализатори, анкетирани от Refinitiv, прогнозират коригирана печалба от 89 цента на акция при 13,58 млрд. долара приходи, което се равнява на около 6% растеж.

Cisco повиши прогнозата си за фискалната 2023 г., а сега очаква коригирана печалба от 3,73 до 3,78 долара на акция и от 9 до 10,5 процента ръст на приходите. И двата показателя са значително над прогнозите на анализаторите.

Но Cisco заяви, че размерът на запасите ѝ се е увеличил на годишна база.

„Продължаваме да имаме много малко отменени поръчки, което остава под нивата отпреди пандемията“, коментира финансовият директор Скот Херън

По думите му разходите за логистика все пак са спаднали.

През фискалното второ тримесечие най-големият бизнес сегмент на Cisco – Secure, Agile Networks, който включва мрежовите суичове за центрове за данни, е донесъл 6,75 млрд. долара приходи. Това се оказа с 14% повече на годишна база и над консенсусната прогноза за 6,52 млрд. долара, дадена от анализаторите според StreetAccount.

Звеното The Internet for the Future, където попада хардуерът за оптични мрежи, е допринесло с 1,31 млрд. долара, което е с 1% по-малко от година по-рано и малко под прогнозата за 1,32 млрд. долара.

Подразделението Collaboration на Cisco, в което е услугата Webex, е записало 10% спад на приходите до 958 млн. долара, т.е. под очакванията на анализаторите за 1,06 млрд. долара.

През тримесечието Cisco обяви актуализации на своя облачен софтуер AppDynamics за следене на приложения и разкри план за преструктуриране, който включва промени в имотното ѝ портфолио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:13 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още