IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telenor надмина очакванията за печалбата си

Компанията е подкрепена от по-високите приходи от мобилни услуги и по-ниските цени на електроенергията в скандинавските страни

14:12 | 25.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Норвежкият телекомуникационен оператор Telenor отчете печалба за третото тримесечие, която се оказа над очакванията на анализаторите. Резултатите са подкрепени от нарастващите приходи от мобилни услуги и по-ниските цени на електроенергията в скандинавските страни, предава Ройтерс.

Коригираната печалба преди лихви, данъци, обезценки и амортизация (EBITDA) за периода от юли до септември е нараснала с 1,5% на органична база до 9,3 млрд. норвежки крони (834,2 млн. долара). Анализаторите очакваха 9,1 млрд. крони.

По думите на главния изпълнителен директор Сигве Бреке компанията е записала силно трето тримесечие, в което е постигнала значителен растеж, а печалбата ѝ е набрала инерция в скандинавските страни.

Приходите на Telenor от услуги в скандинавските страни са нараснали с 4%, а EBITDA – с 8%, през последното тримесечие. Сега операторът очаква този бизнес да запише органичен ръст от над 3% на приходите от услуги тази година, макар че по-рано очакваше „нисък до среден едноцифрен растеж“.

По същия начин очаква EBITDA да се увеличи с 3-4% тази година, след като преди смяташе, че ще има „нисък до среден едноцифрен растеж.

Telenor повтори, че очаква капиталовите ѝ разходи в Скандинавския регион да са около 17% от приходите за периода.

Операторът, който има около 158 млн. клиенти в Скандинавия и Азия, миналата година обяви, че обмисля листването на азиатското си звено.

Миналата година тя приключи сливане на стойност 15 млрд. долара, за да създаде телекомуникационен лидер в Малайзия, а тази година завърши друга ключова сделка на стойност 8,6 млрд. долара в Тайланд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още