IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Telenor получи изненадващ тласък от Пакистан

Компанията очаква годишната ѝ печалба да е колкото миналогодишната

19:00 | 26.10.22 г.
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg
Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Тримесечната печалба на Telenor от основния ѝ бизнес се оказа по-голяма от очакваното заради еднократно събитие в Пакистан, обяви норвежкият телекомуникационен оператор, който потвърди, че очаква печалбата му за цялата година да е в съответствие с нивата от 2021 г., предава Ройтерс.

Под натиска на ускоряващата се инфлация и все по-голяма конкуренция акциите на компанията загубиха 35% от стойността си от началото на годината, а във вторник завършиха борсовия ден на 10-годишно дъно.

Операторът, който има около 175 млн. клиенти в осем държави в Скандинавския регион и Азия, миналия месец издаде предупреждение за печалбата си за 2022 г. заради увеличаващите се разходи за енергия.

„За групата високите цени на енергията, особено в Норвегия, Дания и Пакистан, продължават да бъдат предизвикателство“, коментира главният изпълнителен директор Сигве Бреке. „Въпреки това отрицателните ефекти през това тримесечие се компенсират от промените на данъците, свързани със SIM картите, в Пакистан“.

Този ефект от 600 млн. крони (57,79 млн. долара) в Пакистан, един от четирите азиатски пазара на Telenor, е свързан с решение на съда относно приложимостта на данъци върху SIM карти за периода от 2014 до 2020 г.

Коригираната печалба преди данъци, лихви, обезценки и амортизация (EBITDA) за периода от юли до септември се е повишила с 1,6% на годишна база до 13,06 млрд. крони, докато анализаторите очакваха средно 12,51 млрд. крони.

Еднократният ефект от случилото се в Пакистан може да помогне на Telenor да постигне годишната си цел за печалба без промяна спрямо предходната година, обяви компанията.

Групата запази прогнозата за инвестициите си за годината, като очаква капиталовите ѝ разходи да възлязат на 16-17% от приходите от продажби. Освен това повтори, че приходите от услуги ще имат „нисък едноцифрен ръст“.

„Наблюдаваме положителни тенденции при приходите от мобилни услуги в скандинавския регион с ръст от 4% през третото тримесечие“, коментира Бреке.

През септември компанията обяви, че преструктурира бизнеса си в региона и има вероятност за листване на азиатското звено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още