IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telecom Italia одобри продажбата на фиксираната си мрежа срещу 19 млрд. евро

Така компанията се превръща в първата телекомуникационна група в голяма европейска държава, която се разделя със стационарната си мрежа

12:45 | 06.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Telecom Italia в неделя одобри продажбата за 19 млрд. евро на фиксираната си мрежа на американската компания за частни инвестиции KKR, превръщайки се в първата телекомуникационна група в голяма европейска държава, която се разделя със стационарната си мрежа, съобщава Ройтерс.

Сделката, подкрепена от консервативната администрация на премиера Джорджа Мелони, включва актив, който Италия определя от национално стратегическо значение, докато страната работи за преодоляване на цифровото си разделение с останалата част от Европейския съюз.

Продажбата е ключова част от плановете на главния изпълнителен директор на TIM Пиетро Лабриола да съживи затрупания с дълг и с оценка junk бивш телекомуникационен монополист, който не може да си позволи инвестициите, нужни за застаряващата му мрежа.

Бордът започна да разглежда предложението на KKR в петък и удължи срещата до края на неделята, когато одобри продажбата с 11 гласа „за“ и 3 „против“, съобщи TIM.

Продажбата на цената от 18,8 млрд. евро, включително дълга, може да стигне 22 млрд. евро, ако бъдат изпълнени определени условия, добавят от компанията.

Добавката вероятно е свързана с дълго обсъжданото комбиниране на мрежата на TIM с тази на подкрепяния от държавата оптичен конкурент Open Fiber, за да се създаде унифицирана телекомуникационна мрежа, казаха източници по-рано.

Продажбата, която според TIM трябва да приключи през лятото на 2024 г., ще позволи на групата да намали финансовия си дълг с около 14 млрд. евро.

Бързо изгарящата пари TIM ще освободи и половината от своите 40 хил. местни служители и ще се фокусира върху обслужващата си дейност.

„Две години усилена работа... завършват с историческо решение: създаване на две компании с нови перспективи за растеж“, каза Лабриола в изявление.

За да следи актива, считан за такъв с национално стратегическо значение, правителството на Италия упълномощи Министерството на финансите да похарчи до 2,2 млрд. евро, за да поеме 20% дял в мрежата заедно с KKR, която вече е миноритарен инвеститор в мрежата.

Министерството на финансите вече контролира втория по големина инвеститор в TIM, държавния кредитор CDP.

Telecom Italia заяви, че няма да постави решението на борда на акционерно гласуване, което е неуспех за водещия акционер Vivendi.

Vivendi, която притежава 24% от TIM, иска по-висока цена и поставя под съмнение устойчивостта на останалия бизнес. В неделя компанията заяви, че смята решението на борда за „незаконно“, добавяйки, че ще използва „всички правни средства, с които разполага, за да го оспори“.

Според Vivendi продажбата изисква извънредно гласуване на акционерите. Vivendi също така иска разрешение от вътрешна комисия в борда на TIM за сделки със свързани лица, като се има предвид двойната роля на Министерството на финансите като собственик на акционера на TIM CDP и инвеститор в мрежата.

TIM в неделя отхвърли и като несъвместим със стратегията си алтернативен план, представен през последните седмици от базираната в Лондон инвестиционна компания Merlyn Advisors, който Vivendi искаше бордът да оцени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 06.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още