IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече хора търсят квалификация за кариера в IT индустрията

Над 80% от хората се преквалифицират, идвайки от друга индустрия, каза гл. изпълнителен директор на Телерик Академия

20:00 | 17.01.24 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Интересът за стартиране на кариера в IT индустрията е основна причина за отчетения ръст в преминалите през обучения в Телерик Академия. Около 83% от хората в програмите на академията се преквалифицират, идвайки от друга индустрия. През програмите минават и хора, които искат да надградят своите професионални квалификации.

Това коментира Александра Мечкова, гл. изпълнителен директор на Телерик Академия в предаването „В развитие“ на  Bloomberg TV Bulgaria.

За изминалата 2023 г. Мечкова посочи, че близо 6500 човека са изразили желание да участват в програмите на Телерик Академия, а завършили са около 500-600. Селекцията се състои от попълване на кандидатура, мотивационна част и технически тест, за който Академията помага безплатно при подготовката – а ако се налага се провежда и интервю, за да се уверят в правилната мотивация на кандидата. Програмата продължава 6 месеца със сериозна заетост и висок интензитет.

„В момента разработваме и формат, който да дава по-голяма гъвкавост и да позволява човек да се обучава със собствено темпо, но разбира се, ще отнема много повече време“, посочи гостът в предаването.

Според Мечкова най-търсените програми от кандидатите са старт в IT индустрията е свързан с програмиране, програми за работа с данни, инженери на данни и изкуствен интелект – всичко, което е най-търсено от компаниите. 

Измерването на успеха след приключване на програмата зависи от успеха на организацията и това колко бързо обучаващите се си намират работа. Традиционно статистиката показва, че до 6 месеца всички, завършили курса, успяват да си намерят работа. По време на периода след COVID, когато всички компании осъзнаха, че се нуждаят от незабавна дигитализация, в рамките на 1-2 месеца 80% от завършилите си намираха работа. В момента индустрията достига етап на по-устойчиво развитие и се наблюдава период от 6 до 8 месеца, в който активно търсещите, си намират работа в сектора, коментира Мечкова.

По отношение на плановете на Телерик Академия за 2024 г. гостът обясни, че са обвързани с развитието на индустрията. Ще акцентират върху програми за надграждане на уменията на настоящи служители, тъй като с навлизането на нови технологии дори и опитните кадри трябва непрестанно да надграждат своите знания.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от IT и телекомуникации виж още

Коментари

Финанси виж още