IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

30 минути за изкуствен интелект на ден и инструментът ще напише книга вместо мен

Експерт от Виенския икономически университет споделя как можем да се възползваме ефективно от изкуствения интелект

19:00 | 18.12.23 г. 1
Снимка: Investor.bg
Снимка: Investor.bg

„Казвам се ARTIN.AI или накратко АРТИН“ – така започва една от главите в научнофантастичния роман „AI 2040“ на Мартин Гисвайн, експерт по цифрови технологии във Виенския икономически университет (Wirtschaftsuniversität Wien), написана с помощта на изкуствен интелект (ИИ), какъвто е и героят в тази история. Той не застрашава човечеството, като в други подобни сюжети, тъй като „може да се изключи по всяко време без никакви недостатъци за хората. Той е без съзнание, няма собствени права“, става ясно от романа.

Мартин Гисвайн
Wirtschaftsuniversität Wien

Мартин Гисвайн преподава цифрова икономика и лидерство във Виенския икономически университет.

Той е член на WU Executive Academy, автор на книги и водещ на подкасти.

Гисвайн е съинициатор за създаването на общността DigitalCity.Wien и иновативния кампус Talent Garden Wien.

Бързото развитие на ИИ провокира хората да мислят за различни сценарии за бъдещето и как всъщност цифровият хуманизъм ще спаси света.

Дискусията около изкуствения интелект вече не е нещо ново, различните платформи, опериращи с подобна база, се развиват все повече и за да не останем пасивни наблюдатели или хора, които просто повърхностно коментират темата, трябва да изпробваме различните инструменти. „Аз отделям по 30 минути, за да тествам нов такъв всеки ден“, призна Мартин Гисвайн пред журналисти в австрийската столица. „След година ефектът от тези експерименти с различни инструменти ще е впечатляващ“, допълни той.

Гисвайн сподели, че бъдещето е неясно, но трябва да бъдем подготвени за промените, възникващи вследствие на развитието на изкуствения интелект и да се възползваме от неговите предимства. Едно от тях е и възможността му да съкрати времето за написването на книга с 80% и да я преведе на няколко езика. „Изкуственият интелект ми спестява време, което мога да вложа в нещо друго“, заяви експертът.

Той показа част от процеса пред журналисти, като започна със запис на глас от смартфона си. Готовият материал Мартин качва в Google Drive, а след това „сваля“ текста с помощта на инструмента Sonix AI и вече има глава за книгата си. „С ИИ мога толкова лесно да сменям форматите“, твърди той. „Качеството, което получавам, е може би 80% и се налага да го прегледам и да свържа главите по смисъл. Но когато го използвам, ми спестява половин ден писане.“

Демонстрацията продължава и с тест на това колко добре инструмент, базиран на изкуствен интелект, ще напише български фразеологизми. Първоначалните отговори са незадоволителни, но с малко допълнителни насоки програмата генерира по-достоверни варианти. „Докато го правим, ние оптимизираме машината“, твърди Гисвайн.

Друг инструмент като Fireflies би могъл да ни помогне, като запише конферентните ни разговори, за да можем да ги разгледаме след това. Експертът припомня обаче, че е редно, когато използваме подобни инструменти, да уточняваме, че има намеса на ИИ. Нещо, което ще бъде част от закона за изкуствения интелект на ЕС. С помощта на Fireflies могат и да се резюмират текстове и да се транскрибират видеоклипове от YouTube.

С друго приложение бихме могли да превърнем този текст в атрактивна презентация, да я украсим с изображения, генерирани с ИИ, или да си създадем малък уебсайт, чрез който да поканим служителите си на коледно парти например. „От една страна, това увеличава продуктивността и освобождава време, но има риск да използвам това време, за да работя още по-интензивно“, заяви експертът.

Колкото до съкращението на работни места и замяната на персонала с ИИ, Мартин Гисвайн сподели, че служителите трябва да бъдат добре образовани по темата от своите ръководители и да се възползват от предимствата, които ИИ предлага. Ето защо той и Барбара Щьотингер, декан на Академията за ръководители на Виенския икономически университет, анализират връзката между корпоративната отговорност и ИИ в третата част от поредица публикации за изкуствения интелект.

„Всяка организация има собствено цифрово въздействие и използваните дигитални системи оказват значително влияние върху служителите, клиентите, а също и върху околната среда, и това са само някои от факторите. В наши дни заради масовото разпространение инструментите, базирани на ИИ, въпросът как да свикнем с "цифровата сфера" както в обществото, така и в работна среда, ни интересува повече от всякога“, пишат специалистите.

Според тях сред най-важните причини за интегрирането на дигиталния хуманизъм в дейността на компаниите от гледна точка на бизнес мениджмънта е позиционирането на компанията като добър работодател, задържането на талантливите работници, стабилността и конкурентните предимства в дългосрочен план, а също и по-ниските разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 18.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Интервюта виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
nenovoto
преди 4 месеца
Да за 30 тина минути на ден в един момент изкуствения интелект няма да има нужда от теб повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още