IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийни компании и автомобилостроители са начело в класацията на Кофас Топ 500 за ЦИЕ

25 български компании попадат в тазгодишната класация за Централна и Източна Европа, която показва тенденции във възстановяването на икономиките

14:12 | 09.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

2021 година донесе благоприятни условия както за икономиките, така и за най-големите бизнеси в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Въпреки че все още е изправена пред предизвикателствата на пандемията от Covid-19, икономическата активност се възстанови от спада през 2020 г. В резултат на това 500-те най-големи бизнеса в региона отбелязаха рязко нарастващи приходи и по-високи печалби. Това показа 14-тото годишното проучване на "Кофас" за най-големи компании в ЦИЕ за 2021 г.

Според доклада макар че регионът регистрира по-лека рецесия през 2020 г. със среден спад на БВП, достигащ 3,7% в сравнение с 5,5% в Западна Европа, възстановяването на ЦИЕ през 2021 г. е по-впечатляващо, защото ръстът достига 5,7% в сравнение с 4,7% в западноевропейските икономики.

В класацията за най-големи компании тази година попадат и 25 български дружества. От най-високо изкачилите се в класацията родни бизнеси са Български енергиен холдинг, "Аурубис България", Национална електрическа компания и "Еврохолд България".

„В класацията на Кофас ЦИЕ Топ 500 попадат повече български компании от предходната 2020 г. и това е напълно разбираемо. Доста голяма част от бизнеса се възползва от възстановителните Covid-19 мерки от правителството и регистрираният ръст в оборотите беше донякъде предвидим. Тази година обаче бизнесът е застрашен отново поради сътресенията в макроикономически план. Предстои да разберем колко и как ще бъдат усетени в България и региона“, коментира Пламен Димитров, управител на "Кофас България".

Ръст на оборота и печалбите

В "Кофас" изчисляват, че общият оборот на всичките 500 компании се е повишил с 26,9% до 842 млрд. евро. Съвкупната нетна печалба през миналата година почти се е удвоила в сравнение с 2020 г., достигайки 41,428 млрд. евро. Освен това 500-те компании са наели 2,2 млн. души през изминалата година (+1,3% спрямо 2020 г.).

Според класацията полският нефтопреработвател и търговец на бензин PKN Orlen отново е на челното място, като компанията е укрепила позицията си с оборот, който се увеличава с 52%, докато през 2020 година беше намалял с 23%. След нея се нарежда чешката Skoda Auto, на трето място е мултинационалната нефтена и газова компания MOL Унгария, полската държавна PGNiG заема четвърто място, търговецът на дребно Jeronimo Полша е на пето място. След тях са полската енергийна компания PGE и Volkswagen Словакия, които бяха на върха в предишни класации.

Повечето от компаниите регистрират по-висок оборот, като производителите на автомобили като Skoda Auto и Volkswagen Словакия регистрират само леко увеличение на приходите – съответно с 0,4% и 2,3%. поради прекъсвания на веригата за доставки.

Водещи сектори

Три ключови сектора (автомобилен и транспортен, нефт и газ, неспециализирана търговия), представени от най-големите компании в региона, продължават да формират 53% от общите приходи.

Класацията разкрива, че всички индустрии регистрират ръст на оборота поради ускоряване на търсенето и слаба отправна точка от 2020 година. От "Кофас" напомнят, че огромно влияние върху финансовите показатели на компаниите нанесе началният етап на пандемията и свързаните с нея ограничителни мерки. Най-яркият пример идва от сектор „Текстил и облекло“, който претърпя спад в търсенето, както и промяна в потребителските предпочитания през пандемичната 2020 г. Година по-късно секторът отбеляза най-висок ръст на оборота от 60,3%. За разлика от него, най-слабо увеличение е регистрирано в сектора на строителството (9,5%), автомобилостроенето и транспорта (9,6%). Тези два сектора остават доминиращи в Чехия, Унгария, Румъния и Словакия.

Повечето индустрии генерират по-високи нетни печалби, но металите водят класацията с ръст от 437%.

По данни на "Кофас" текстилът, облеклото и хранително-вкусовата промишленост са секторите, които показват негативна динамика в тази област. Най-добре оценената индустрия в ЦИЕ Топ 500 е с по-малко представители в класацията, но отбелязва ръст на оборота от 27,9% и повече от двойно увеличение на нетната печалба.

Секторът на полезни изкопаеми, химикалите, петрола, пластмасата и фармацевтичните продукти отново е най-големият в класацията ЦИЕ Топ 500. Индустрията се радва на един от най-високите скокове на нетната печалба (331,5%) след 52-процентното увеличение в цените на петрола през 2021 г.

„В резултат на съживяването на световната търговия износът от ЦИЕ допринесе за ускоряването на регионалните производствени сектори, които претърпяха по-високи разходи за обработка. Тези разходи се повишиха рязко след началото на възстановяването от пандемията и те все още засягат бизнеса до голяма степен в наши дни, особено сега когато разходите за енергия и вложени ресурси скочиха след началото на войната в Украйна“, коментира Грегож Шилевич, главен икономист на "Кофас" за Централна и Източна Европа.

Той потвърди, че кризата започна с увеличението на цените на енергоизточниците, които се повишиха през 2022 г., тъй като Русия беше сред основните доставчици на Европа енергийни стоки. По думите му нарушенията на веригите за доставки на селскостопански и хранителни стоки също повлияха и доведоха до ускоряваща се инфлация при цените на храните поради факта, че както Русия, така и Украйна заемат значителен дял в световния износ на селскостопански продукти.

„Очаква се икономиките на ЦИЕ да бъдат най-силно повлияни от войната, започнала през февруари 2022 г. Това се дължи на географската им близост до двете страни, зависимостта от износа и вноса на енергия от Русия, притока на бежанци от Украйна и проблемите с логистиката, които произлязоха от войната. Това означава, че регионът е уязвим от редица фактори и следващото издание на класацията ни може да покаже различна картина“, допълва Ярослав Яворски, главен изпълнителен директор на "Кофас" за Централна и Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още