IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг: Русия се готви за продължителна война

Украйна постепенно възстановява електрозахранването в цялата страна след масираните руски атаки срещу енергийни съоръжения

09:16 | 17.12.22 г. 12
Снимка: Агенция Униан
Снимка: Агенция Униан

Руското ръководство се готви за продължителна война в Украйна, така че всички държави членки на НАТО, които подкрепят Киев, трябва да продължат да предоставят оръжия на украинската армия, докато руският президент Владимир Путин не разбере, че не е в състояние да победи на бойното поле.

Това заяви генералният секретар на Северноатлантическия алианс Йенс Столтенберг пред АФП.

"Не бива да подценяваме Русия, тя планира дълга война", заяви ръководителят на НАТО, цитиран от БТА.

Според него все още няма признаци, че руският президент Владимир Путин се е отказал от целта си да постигне контрол над Украйна. "Виждаме, че те (руснаците - бел. ред.) мобилизират повече сили, готови са да дадат много жертви, опитват се да се сдобият с повече оръжия и боеприпаси", добави Столтенберг.

В този контекст той изрази убеждението си, че Путин е готов да продължи войната с нови настъпателни операции.

Съюзниците от НАТО, начело със САЩ, изпратиха на Украйна оръжия за милиарди долари и това помогна на Киев да промени позицията си в боевете, отбелязва Укринформ.

"Най-вероятно тази война ще приключи на масата за преговори, както повечето войни", каза Столтенберг. Същевременно той подчерта, че всяко решение трябва да гарантира „превъзходството на Украйна като суверенна и независима държава". Най-бързият начин да се постигне това е да се подкрепи Украйна с оръжие, "за да разбере Путин, че не може да победи на бойното поле и трябва да седне и да преговаря добросъвестно".

Междувременно руският президент Владимир Путин се е запознал с работата на съвместния щаб на въоръжените сили, които участват в специалната военна операция в Украйна, съобщи говорителят на държавния глава Дмитрий Песков, предава ТАСС.

"Президентът Владимир Путин работи през целия петък в съвместния щаб на войските,  участващи в специалната военна операция (СВО)", казва той. "Държавният глава се запозна с работата на щаба, изслуша доклад за напредъка на СВО, а също така проведе съвещание и отделни срещи с командирите", посочва Песков, цитиран от БТА.

Джефри Паят, помощник държавен секретар на САЩ по енергийните ресурси, ръководи делегация в Киев на посещение, предназначено да продължи усилията за ремонт и укрепване на енергийната инфраструктура на Украйна, казва се в изявление на посолството на САЩ, цитирано от Bloomberg.

Посещението се провежда, докато САЩ доставят първия транш от оборудване за аварийна електрическа мрежа. Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс писа в Twitter, че първата пратка с такова оборудване е пристигнала в Украйна.

Украйна постепенно възстановява електрозахранването, след като руският ракетен обстрел причини масови прекъсвания на електрозахранването, според регионалните управители. Хората в североизточната област Суми вече имат достъп до електричество, услугата се възобновява и в най-пострадалите от атаките региони - в областите Харков и Полтава.

В последните седмици Русия осъществява масирани атаки срещу Украйна, което доведе до прекъсване на електрозахранването и водоснабдяването в множество райони на страната.

Същевременно висш командир на украинската армия предупреждава, че „няма съмнение“, че руските сили ще се опитат да превземат Киев през януари, след като се провалиха миналата година. Атаката срещу украинската столица вероятно ще се осъществи от Беларус. Руският президент Владимир Путин ще посети Минск в понеделник за разговори с беларуския президент Александър Лукашенко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 17.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още