IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Риши Сунак е възложил одит на военната помощ, предоставена на Украйна,

Украинският президент Володимир Зеленски е запознат с текущите дискусии в британското правителство и настоява Сунак да не намалява подкрепата си

11:23 | 17.12.22 г. 13
Автор - снимка
Създател
Премиерът на Великобритания Риши Сунак. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg
Премиерът на Великобритания Риши Сунак. Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Британският министър-председател Риши Сунак е възложил на правителството да извърши одит на военната помощ, предоставена на Украйна, съобщи Би Би Си.

Искането е разтревожило някои членове на британското правителство на фона на твърденията на военното ръководство на страната, че западните оръжейни доставки за Украйна са ключов фактор за повлияване на хода на конфликта през следващите месеци. От своя страна от "Даунинг Стрийт" 10 подчертават, че "подкрепата на Великобритания за Украйна остава непоколебима". Според източници на BBC одитът има за цел да оцени до каква степен помощта на Обединеното кралство оказва влияние върху хода на военните действия в Украйна.

Украинският президент Володимир Зеленски е запознат с текущите дискусии в британското правителство и настоява Сунак да не намалява подкрепата за киевските власти. BBC отбелязва, че Сунак може да заеме по-сдържана позиция по отношение на помощта, която би била по-близка до тази на президента на САЩ Джо Байдън, отколкото до тази на бившия британски премиер Борис Джонсън.

В Twitter Риши Сунак заяви, че Обединеното кралство ще е с Украйна "докрай" по време на посещението си в страната миналия месец - първото му задгранично пътуване като министър-председател.

Източник от кабинета на премиера добави, че не е вярно, че Сунак е прекалено предпазлив и допълни, че "подкрепата на правителството на Обединеното кралство за Украйна е непоколебима".

Искането обаче предизвика тревога в Уайтхол, тъй като според военните началници доставките на оръжие за страната могат да се окажат решаващи през предстоящите зимни месеци.

Източник от Уайтхол заявява, че одитът има за цел да оцени напредъка на войната и значението на военната помощ на Обединеното кралство в Украйна. Източникът казва: "Целта е да се види какво сме вложили и какво сме получили."

През 2022 г. британската военна помощ за Украйна възлиза на около 2,3 млрд. паунда (2,85 млрд. долара). По-специално Лондон изпрати над 10 хил. противотанкови ракетни системи NLAW, повече от 200 бронирани превозни средства, ракетни установки M270 и високоточни ракети Brimstone. Освен това британски инструктори вече са обучили над 7000 военнослужещи от украинските въоръжени сили в рамките на курсове за обучение. Хуманитарната и икономическата помощ, предоставена от властите на Обединеното кралство за Киев, се оценява на 1,5 млрд. паунда (1,86 млрд. долара).

(БГНЕС)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 17.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още