IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът е длъжен да помогне на Украйна да спечели войната

Можем да си го позволим, а и оставянето на Путин да победи ще ни струва по-скъпо в дългосрочен план

18:00 | 10.12.22 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Украйна оцеля след атаката на бруталния си враг. Тя унижи руската армия и възвърна много загубени територии. Това са огромни постижения. Но войната не е свършила. На 10 октомври Русия започна нова фаза с унищожаване на гражданска инфраструктура. Сега целта ѝ е да сломи волята на украинския народ. Това също трябва да се провали, пише главният икономически коментатор на Financial Times Мартин Уулф.

Принципите на следвоенния европейски живот са заложени на карта: а именно, че границите не могат да бъдат променяни със сила и че гражданите не могат да бъдат възпрепятствани да избират кой да ги управлява. Освен това, ако Русия спечели, тя ще седи на източната граница на Европа под управлението на реваншистки тиранин. Но ако Украйна спечели, тя ще бъде мощна стена срещу Русия. Следователно тази война е екзистенциална – не само за Украйна, но и за Европа.

Западът трябва да гарантира оцеляването и след това процъфтяването на Украйна като просперираща и демократична нация. Това не е просто морална необходимост, но и в негов интерес. Отдавна има загриженост за корупцията в страната. Но начинът, по който Украйна се мобилизира да води тази война, показва, че това не е страната, която си представяхме. Една корумпирана олигархична държава не се организира и не се бори като тази. Украйна заслужава да ѝ повярваме. Тя се промени по време на войната. Със сигурност ще се променя и в мирно време.

Но Украйна не може да спечели сама. Тя има нужда от военно оборудване, помощ за ремонт на жизненоважна инфраструктура и не на последно място бюджетна подкрепа. Освен това се нуждае и от продължаващия натиск на санкциите върху икономиката и военната мощ на Русия. Тя също ще се нуждае от голяма помощ при възстановяването си, докато търси живот в рамките на европейското семейство - живот, който борбата на нейния народ заслужи, такъв, който ще донесе огромни ползи за самата Европа.

Щетите са изключителни. Икономиката на Украйна се е свила с около една трета тази година, с неизбежното голямо въздействие върху данъчните приходи. В доклад, публикуван през октомври, МВФ отбелязва, че около една пета от населението е емигрирало, като подобен брой се е разселил вътрешно. Страната е изправена пред огромни разходи за воденето на войната и възстановяването на щетите днес. Всичко това съсипва публичните финанси. Докато войната продължава, разходите ще растат. В крайна сметка възстановяването ще има огромна цена.

Министерството на финансите свърши повече от похвална работа в управлението на фискалната ситуация. Но то трябваше да разчита на монетарно финансиране на фискалния дефицит, резервите в чуждестранна валута са почти на нулата, а инфлацията през годината до декември ще бъде около 30 процента.

МВФ изчислява, че ако всичко върви добре, страната ще се нуждае от 40 милиарда долара външна фискална подкрепа през следващата година плюс 8 милиарда долара за ремонт на инфраструктурата. Ако нещата вървят зле, ще са необходими допълнително около 9 милиарда долара. Очаква се ЕС да отдели 18 милиарда евро за фискална подкрепа през следващата година. Администрацията на САЩ поиска от Конгреса 14,5 милиарда долара до септември 2023 г., като се очаква повече за остатъка от идната година. Страните-членки на ЕС, плюс други (Япония и Обединеното кралство, например) и международните финансови институции, трябва да дадат повече. Въпреки това външната бюджетна подкрепа ще бъде достатъчна само ако всичко върви добре. Очевидно е, че нещата могат да станат много по-зле, ако руснаците успеят да нанесат още много щети на икономиката.

ЕС също така налага условия, за да се гарантира макроикономическа стабилност, добро управление, върховенство на закона и реформа на енергийния сектор. Остава открит въпросът дали подобни условия имат смисъл в дотук успешната война за оцеляване. Във всеки случай, отчасти поради тази причина, ЕС също иска програма на МВФ, колкото заради парите, толкова и като катализатор за реформи. Междувременно Фондът се чувства ограничен от правилата си, които изискват програма, гарантираща устойчивост на платежния баланс, както и гаранции, че парите ще бъдат върнати. В такава война нито едно от двете не е сигурно.

Човек може да види три изхода от тази задънена улица: единият е западните акционери да дадат гаранции на МВФ срещу евентуални загуби; вторият отчита, че МВФ е по-креативен и така или иначе отпуска заеми; третият е, че одобрението на МВФ идва само от неговите спешни програми и това, което той нарича „Програмен мониторинг с участие на борда“.

Правилно е да се мисли и за следвоенна Украйна: за нуждите от възстановяване и не на последно място неговото финансиране (отчасти може би чрез конфискувани руски активи); и за изграждането на една по-модерна европейска държава и икономика. Но необходимото условие за това е продължаващата независимост и окончателната победа във войната. Това ще изисква огромно количество помощ, с по-голямо предлагане (и съответно производство) на оръжия, достатъчна и надеждна фискална помощ и поток от оборудване, необходимо за ремонт на инфраструктурата, която Владимир Путин ще продължи да унищожава, защото това е всичко, което той може да направи.

В крайна сметка войната е въпрос на ресурси и мотивация. Второто Украйна го има: тя е по-малка от Русия, но демонстрира много по-голяма мотивация; а нейните съюзници имат ресурсите. Общият брутен вътрешен продукт на САЩ, ЕС, Обединеното кралство и Канада е около 22 пъти по-голям от този на Русия. Дори фискална подкрепа от 60 милиарда долара през следващата година ще представлява само 0,1 процента от националния доход на съюзниците.

Кой би могъл да спори, че това е непосилно? Не е ли много по-недопустимо да оставим Путин да триумфира? Да, болезнено е да понасяме енергийния шок от тази война. Но задължение на Запада е да се справи. Украйна и украинците са тези, които понасят основната тежест на конфликта. Ние в удобния запад трябва да им дадем необходимите ресурси. Едва когато Путин разбере, че няма да му бъде позволено да спечели, има вероятност войната най-накрая да приключи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 10.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

44
rate up comment 5 rate down comment 3
Pyramid
преди 1 година
"Западът е длъжен да помогне на Украйна да спечели войната. Можем да си го позволим, а и оставянето на Путин да победи ще ни струва по-скъпо в дългосрочен план" Дори не четох. Много е спаднало нивото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 1 година
До: Импeраторът така е, това са фактите и те показват че късия сам се набута... никой не го е лъгал или подвеждал от Запад! Бешенподведен от неговите некадърни корумпета! ... и разбира се сащ и енглизите знаеха всичките му планове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 3
jojoba70
преди 1 година
Още малко остана, с пожелание догодина да ходим на почивка в Крим като граждани на Европейския съюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 10 rate down comment 3
Solar Power
преди 1 година
До: Tikva007: Апостолската мисия е една. Следваме заветите на апостолите - ЛЕВСКИ, БОТЕВ и РАКОВСКИ. Колкото по далече от руската пендерация толкова по добре за БЪЛГАРИЯ :) Простичко и ясно. Може да започнеш с прочит на вестник Знаме издаван от БОТЕВ хахахаха :))))))))) Ти, импа и алекса сте жалки предатели работещи срещу БЪЛГАРИЯ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 7 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: Импeраторът: Между другото всички емигранти бягат от руския башибозук ! Едните от Украйна другите от Сирия ! Това истината за жалките руски бандюги наследници на чингиз хан ! Пожелавам им пълен РАЗПАД и свобода за над 100 народа под руско иго !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС: Аз видях,че в Херсон НЕ искат да ги управлява руски башибозук ! Ти къде ги видя тези глупости ? По рия новости ?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 1 година
До: Tikva007: Няма условия тиквуне ! Казах ти прозста тиква си и затова не можеш да анализираш. Идеята е руската пендерация да се изтощи максимално и да последва разпад на чингиз хановата държава. Простичко е ама ти си тиква. Никой не иска да дава бърза ЗАГУБА на русия защото просто ще видиме следващия агресор. Затова и няма далекобойни ракети, нато танкове, нато тежки дронове, пейтриът и други нови и модерни оръжия. Набий си го в чутурата :) Между другото Орион се завърна от Луната :) Хихихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 6 rate down comment 3
mr. Yoda
преди 1 година
В информационното пространство за Запада Украйна е като мъртвец - или само добро, или нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 9 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
А как самонахуярили сме се, станали как Иран и С.Корея. В следующи години будет трагедия, мизерия и бедность. И ето прадолжит долга. И все стало заради наше тупое джудже и друзя от КГБ. Ето край на руска федерация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 10 rate down comment 5
Импeраторът
преди 1 година
Но, отвъд океана и на острова показаха, че не са слепи, а са се правили на заспали и не мислят да пускат кокала. Само изключително ограничен субект може да си мисли, че икономическата и военна мощ на НАТО и ЕС може да бъде победена от една бедна федерация, чиито съюзници дори не смеят да помагат от страх. Мусолини каза на Хитлер, че Италия не е готова за война. Не го послушаха. Китайците казаха същото на Путин - и той не послуша...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още