IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мнозинството руснаци продължават да подкрепят войната в Украйна

Стотици хиляди руски граждани избягаха от страната си в последната година, но не за да протестират срещу инвазията, а за да подобрят качеството си на живот, пише Emerging Europe

11:08 | 23.02.23 г. 44
Снимка: Агенция Униан
Снимка: Агенция Униан

С приближаването на първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна оценките показват, че Москва е претърпяла огромни загуби. По данни на Украйна близо 150 хил. руски войници са загинали, а броят на ранените е още по-голям. Унищожена е и бойна техника за десетки милиарди долари.

В допълнение към тези загуби, международната общност наложи строги санкции на Руската федерация заради войната. В резултат руската икономика загуби стотици милиарди долари, а икономиката е в упадък, пише Emerging Europe.

Въпреки тези огромни загуби по-голямата част от руското население подкрепя войната. Според скорошна статия на UnHerd приблизително 75 процента от руснаците одобряват войната. Малцина са тези, които осъждат Кремъл за военното нахлуване в Украйна.

Освен това рейтингът на одобрение на руския президент Владимир Путин остава висок през цялата война.

Роля за това широко одобрение влияе руската пропагандна машина. Повечето руснаци изглежда не смятат, че Украйна трябва да бъде независима държава. Те не вярват в украинския етнос или украинския език. Вместо това мнозинството руснаци вярват, че държавата Украйна, нейният народ и нейният език са фалшива конструкция, а руснаците и украинците са един народ.

След началото на войната започна да става все по-трудно да се игнорират факти и данни за ситуацията на фронта. Малки групи руски граждани протестираха срещу правителството, но правителството бързо потуши протестите. Оттогава демонстрациите затихнаха, с изключение на някои единични, спорадични прояви.

За сравнение, близо 1 млн. мъже на възраст за военна служба избягаха от страната, когато руското правителство обяви частична мобилизация през септември 2022 г. Когато тези хора достигнаха обаче новите си дестинации, дори там повечето от тях изглежда не осъждат войната. Това предполага, че сериозната миграция на мъже в зряла възраст не е в знак на протест срещу войната, извършена от Русия, а бягство заради нежелание да се включат на фронта. Това е важна разлика.

От началото на инвазията досега стотици хиляди руски граждани са напуснали страната. Икономиката на Русия се свива, хиляди чуждестранни компании прекратиха дейност в страната. Много руснаци загубиха работата си, световната инфлация направи цените на стоките в Русия по-скъпи, а стандартът на живот започна да пада.

В резултат много образовани руснаци правят опити да се преместят в чужбина. Много от тях обаче също не осъждат войната, т.е. те бягат от страната, за да подобрят качеството си на живот, а не да протестират срещу решенията, взети от властите. Нищо не предполага, че това ще се промени в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 23.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

44
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС "Колко пъти да ви се обясни, че на всеки загинал се падат по трима тежко ранени" ... това важи ако ги извеждате от фронта и лекувате, а вие ги заааебавате ранените да агонизиат на полето докато умрът! .. та при вас отношението е по скоро 1:1 ! ... но ти пак ни го обясни, забавно е да четем глууупостите ти! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Р?РРРСРСРСС така нарича на галено мъжкия си любовник! ... но незнам защо ми го предлага, аз съм женен човек и не си падам по руската любов с мъже! къш от мен, извратеняци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Tikva007 всяка вечер се храним заедно със съпругата и децата, нещо чуждо за теб! ... никога не съм бълвал простития, това е нещо чуждо за мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 2
Р?мператоръ
преди 1 година
До: Tikva007 - ем човека поне е честен - кръстил се е Куxаов. А какво е "вежливият лос".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 3
Р?мператоръ
преди 1 година
Абе... тия - мислите ли, че след абсурдният първи абзац, някой разумен човек ще ви чете по-нататък? Колко пъти да ви се обясни, че на всеки загинал се падат по трима тежко ранени и небоеспособни? Значи 300 000-ната руска армия е загубила 600 000 бойци, но настъпва в пет направления, както признава и наркoманчикът? Толкова ли много ви плащат, че доброволно да ставате за резил и то публично?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: khao: на #29 - Да, добре. На мен ми омръзна от тази безумна просстотия, която бълваш. Днес няма ли да вечеряш със съпруга? Бягай, че после вежливият лос пак ще намине да ти уважи шахтата - днес отново добре поработи и ще има наградка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
10. Златната орда и нейната дъщеря Московията, са единствените държави в света, които са държали в робство собствените си народи. Вероятно това обяснява и вечната изостаналост на богатата на природни богатства Московия от бедните на природни ресурси европейски страни. Очевидно е, че ефективността на труда на свободните хора е по-висока от тази на робите.Московия, руската империя, монголската орда, русите и украинците, Александър Йорданов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 1
baybay11
преди 1 година
велик княз на Москва и Владимир, разгромяват армията на Мамай, един от претендентите за трона на Златната орда. Търсенето на артефакти засега е безуспешно, но затова пък се пеят песни. 9. Псковска, Новгородска, Смоленска области са бивши славяно-руски княжества, но те нямат нищо общо с угро-финската Москва, докато последната не ги окупира съответно през 1462, в 1478 и в 1654 г. В Московията никога не са живели славянски племена и народи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
да бъдат наричани малоруси 7. Никой и никога не е виждал в оригинал договорът за съединяване между Московията и Украина, за който се твърди, че е подписан от Богдан Хмелницки и цар Алексей Романов.8. От столетия московските археолози търсят артефакти, които да потвърдят т.нар. Куликовска битка, която според легендата се е състояла на Куликовското поле на 8 септември 1380, където обединените войски на повечето руски княжества, водени от Дмитрий Иванович (получил след битката прозвището Донски), в
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 0
baybay11
преди 1 година
, а сам е вървял пеша. 5. През 1610 г. в Московията приключва владеенето на династията на Ченгизидите и трона заема Алексей Кошку от финския род Кобили. Смутена от фамилията му Църквата му дава фамилия Романов, за да изглежда, че някой от Рим е дошъл да управлява Московията.6. След окупацията на Великото Литовско Княжество през 1795 г. Екатерина II издава указ, с който нарежда угро-финското племе обитаващо Московията да се нарича - великоруси, а украинците истинските руси, да бъдат наричани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още