IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко ще струва възстановяването на Украйна?

Какво ще е влиянието на цените на енергийните ресурси върху бюджета на ЕС, коментира доц. д-р Красен Станчев

21:35 | 24.02.23 г. 3
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Възстановяването на Украйна ще бъде доста скъпо и няма как да бъде по-малко от 600 и дори 700 милиарда долара. Тази прогноза в предаването „В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria направи доц. д-р Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

„От месец март миналата година до момента цялата помощ за Украйна от около 30 държави в света, между които и България, е около 10 млрд. евро на месец и това са всички помощи – от бежанци до въоръжаване. Това е доста малък дял от икономиките на страните, които са най-активно помагащи на Украйна“, посочи той. Доц. Станчев уточни, че това представлява около 0,2% от икономиката на Европейския съюз и 0,3% от икономиката на САЩ. Той предположи, че при увеличение на помощта за Украйна няколко пъти този дял ще стигне до 1-1,5%, което, според него, не е кой знае какъв проблем.

„Но ще има голям проблем с военните разходи. Паритет между НАТО и Русия има само в ядрените бойни глави, но във всичко останало НАТО има 12 пъти повече военна мощ, отколкото Русия ”, изтъкна икономистът.

Красен Станчев припомни, че преди една година в световната икономика имаше уплаха заради войната в Украйна. „Имаше повишаване на цените, защото те в крайна сметка отразяват очакванията, а не онова, което е било инвестирано. Енергийните ресурси, торовете, съответно земеделските култури – всичко поскъпна и един тон пшеница достигна 4,3 пъти по-висока цена през април миналата година спрямо месец по-рано, защото хората не знаеха какво да правят“, коментира тогавашната ситуация икономистът.

По думите му, след като отмина първоначалният шок и бяха осигурени енергийни доставки, на по-високата цена, настъпи относително успокоение. Доц. Станчев изчисли, че това стана когато руският дял в европейското потребление от 40% спадна на 7%.

Що се отнася до България, по-съществена тежест за покачване на цените в нашата страна той посочи политиката на българското правителство, отколкото повишаването на енергийните ресурси, което бе общо за Европа.

Икономистът изброи причините, довели до високата инфлация в България. „Всичките опити за предоговаряне отново с „Газпром” на доставки, компенсациите, давани на калпак, водената политика на минимална работна заплата, увеличаване на пенсии изпращат сигнал към всички, които продават нещо“, отбеляза доц. Станчев и потвърди, че след като доходите на хората се вдигат, това беше последвано и от цените. „И така се стигна до почти два пъти по-висока инфлация в България от средната в еврозоната и в Европейския съюз”, заяви той.

Как ще се отрази на България прилагането на новите санкции и най-вече на ембаргото върху петролни продукти, произведени в Руската федерация? Ще запази ли позицията си „Лукойл” в доставките за Украйна? Защо руската икономика се оказа по-устойчива и не преживя този икономически крах, който прогнозираха икономисти? Какъв ще е икономическият ръст на Русия тази година?

Целия разговор може да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:02 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
ratten
преди 1 година
тоя клoшaр на снимката ли им прави сметките?освен колко ше струва има още един въпросна кого ще струвазаемите се трансформират в помощи и ще има неприятно изненадани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
scott
преди 1 година
Тез си мислат, че топлата война е като студената........Ей, ***, като свърши войната и отидеш да "възстановяваш" там - хората с боен опит ше ти клъцнат гръцмуня само като ги излъжеш нещо. Ти си мислиш, че ше изкараш 2 лева, а те те виждат като ходещ труп вече. ТОВА НЕ СА ТИ БЪЛГАРЧЕТАТА, ДА ГИ ГРАБИШ,У А ТЕ ДА ТЕ ВЕЛИЧАЯТ И ОСТАВАТ ЖИВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
Кой, освен шарлатанин като Красен Станчев, може да прави разчети за възстановяването на Украйна, без да има крайна оценка на разрушенията и щетите? Украйна тепърва ще се разрушава все по-интензивно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още