IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще изпрати специален пратеник в Украйна и Русия в рамките на усилия за мир

От следващата седмица Ли Хуей ще посети още Полша, Франция и Германия

20:21 | 12.05.23 г.
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай изпраща специален пратеник в Украйна и Русия от следващата седмица в усилие да помогне за постигане на политическо разрешаване на украинската криза, съобщи китайското външно министерство, цитирано от AP.

Ли Хуей, който е специален представител на Китай по евразийските въпроси и бивш посланик в Москва, ще посети също Полша, Франция и Германия, съобщи говорителят на външното министерство Ван Вънбин.

Китай твърди, че остава неутрален във войната на Русия в Украйна, но обяви, че има „безгранични“ връзки с Москва и обвинява САЩ и НАТО, че предизвикват конфликта. Пекин предложи мирен план за Украйна, който беше до голяма степен отхвърлен от поддръжниците на страната. Според тях решение може да дойде, едва когато Русия прекрати нападенията си и изтегли войските си от украинска територия.

Китайският президент Си Дзинпин говори по телефона с украинския си колега Володимир Зеленски миналия месец, подготвяйки почвата за дипломатическото усилие.

„Посещението на китайския представител в съответните страни изразява ангажимента на Китай към насърчаването на мир и преговори“, заяви Ван на ежедневен брифинг в петък.

Китай иска да предотврати „ескалация на положението“, допълни той.

Визитите на Ли ще започнат идната седмица, но подробният му график все още не е обявен.

Преди време Пекин избягваше намеса в конфликти между други страни, но изглежда, че сега се опитва да се утвърди като глобална дипломатическа сила, след като уреди преговори между Саудитска Арабия и Иран през март, които доведоха до възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни след седемгодишно прекъсване.

Китай има приятелски отношения с Москва и икономическо влияние като най-големия купувач на руски петрол и газ, след като САЩ и съюзниците им се отказаха от повечето покупки.

Ван потвърди също, че топ дипломатът Ван И и съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан са разговаряли в сряда и четвъртък във Виена. Ван заяви, че двете страни са имали „откровени, задълбочени, съществени и конструктивни обсъждания“ за стабилизирането и подобряването на двустранните отношения.

Американско-китайските отношения са на историческо дъно и тръгнаха надолу през февруари, след като САЩ свалиха предполагаем китайски шпионски балон, който прелетя над Канада и САЩ. Заради инцидента визитата на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Пекин беше отложена и все още не е насрочена нова дата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 12.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

Финанси виж още