IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО трябва да се поучи от Украйна и да харчи разумно

Евтините, лесни за подмяна комерсиални технологии се доказаха като съществена част от военните усилия на Киев

20:16 | 24.07.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В навечерието на Втората световна война Франция изгради огромни, скъпи укрепления по границата си с Германия, които станаха известни като линията Мажино. Недостатъците в тази стратегия скоро бяха разкрити, когато Германия атакува през пролетта на 1940 г., използвайки блицкриг - тактика, чрез която проби през Люксембург и Белгия, като заобиколи защитата на Мажино, правейки я безполезна.

Войските на НАТО са опасно близо до повтарянето на подобен провал днес, пише за Financial Times Аня Мануел, изпълнителен директор на Форума за сигурност, организиран от международния институт Аспен.

В продължение на десетилетия те разчитаха на скъпи, трудни за производство материални части като самолетоносачи, изтребители и прецизни боеприпаси като установките с голям обсег на действие Himars, чиито ракети могат да струват 100 хил. долара едната. Армиите на НАТО също разчитат на широк набор от специално създадени сателити и комуникационни системи за стрелба с прецизно насочвани боеприпаси. Но войната в Украйна показа колко потенциално уязвима е тази стратегия - или колко лесна е за заобикаляне - особено по време на бързо развиващ се конфликт.

Два проблема се открояват. Първо, скъпите прецизни ракети и друга военна техника могат да бъдат поразени доста лесно. В Украйна например Русия заглуши системата GPS по почти целия фронт от 1200 км, правейки дарените от САЩ пускови установки Himar и прецизните снаряди Excalibur много по-малко точни, отколкото би трябвало да бъдат. Украинците понякога изкарваха седмици без да поразят вражеска цел, сочат последните доклади.

В една евентуална война за Тайван американските военни се притесняват, че Китай ще се опита да извади от строя техните сателити или дори над 30-те спътника, от които зависи цялата GPS система в света, като по този начин направи безполезни много модерни западни оръжейни системи.

Второ, евтините, лесни за подмяна комерсиални технологии се доказаха като съществена част от военните усилия на Киев. Необходимостта е майката на изобретението и находчивите украинци, с които говорих, пише авторката, подчертават, че едно от най-ефективните им оръжия всъщност е търговският дрон с „изглед от първо лице“ – дрон играчка, който обикновено се използва за игри и се управлява от очила за виртуална реалност.

Украинците креативно промениха предназначението на тези дронове чрез общодостъпни части и добавиха експлозиви. Един полковник в Киев наскоро каза, че дроновете „имат участие при повече от 70 процента от руските жертви“. Модифицираните дронове могат да струват само няколкостотин долара, но надеждно да унищожават скъпи цели, които не са толкова пъргави, дори понякога руски танк Т-90, който струва до 4,5 милиона долара, което дава огромни и неочаквани ползи.

Но въпреки тези предприемчиви усилия на украинските бойци, САЩ и техните съюзници засега полагат малко усилия за да придобият евтини, налични в търговската мрежа технологии като модифицирани дронове или да направят комуникационните спътници по-трудни за поразяване. Те са възпрепятствани отчасти от лобирането от страна на традиционни военни подизпълнители, което доведе до преразход за комплекти, чието изграждане отнема години, а бързо стават негодни.

Министерството на отбраната на САЩ – и неговите европейски партньорски въоръжени сили – също така имат „проблем с внедряването на иновациите“, според двупартийна комисия по отбраната, която предупреди за опасностите от болезнено бавния процес на доставки, който прекалено избягва риска.

Полагат се някои малки усилия за решаване на проблема, но те не са достатъчни. Например, служителят на Пентагона, отговарящ за снабдяването за космически цели, Франк Калвели, наскоро посочи, че САЩ трябва да преминат към използване на по-малки, налични в търговската мрежа констелации от сателити. Това все още не се е случило, но би било разумна стъпка. Няма как обаче да стане веднага.

Както НАТО, така и Вашингтон създадоха малки субекти, които да експериментират с революционни технологии като Ускорителя на иновации в отбраната на НАТО за Северния Атлантик и Отдела за иновации в отбраната на САЩ. Но тези програми често са недостатъчно финансирани изключения, а не стъпки към по-фундаментално скъсване с бавното, бюрократично възлагане на обществени поръчки.

Смелостта и изобретателността на украинските войници, които адаптират технологии за бойното поле, ни дадоха ценен урок. Не на последно място, че конфликтът между големите сили - с Русия или Китай - вече не е немислим. На срещата във Вилнюс членовете на НАТО потвърдиха ангажимента си да се защитават взаимно, да модернизират своите способности и да изпълнят обещанието за 2 процента разходи за отбрана от БВП. Най-лошият резултат би бил тези средства да се инвестират в една съвременна линия Мажино от скъпи, уязвими защити. Трябва да се учим от Киев и да харчим по-разумно, завършва Мануел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 24.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

12
rate up comment 11 rate down comment 4
doba
преди 8 месеца
До: zelka007, събирали сме се на маса(безброй пъти), супер си бяха. Даже и след 2014г, тогава се чудеха какво става и докъде са се докарали и се кълняха, че пак ще са си добре... Не че съм кой знае какъв... етнолог или както се наричат там науките....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 20
zelka007
преди 8 месеца
До: doba ... украинците не са братя с рашибозуците ... объркАл си се ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 7
sssaaa
преди 8 месеца
Значи нито съм коментирал Киев за 3 дни, нито за еврото съм против, нито за Шенген или Лукойл. Против съм да помагам на който и да е било в този конфликт между два братски народа. Против съм да чета само едната гледна точка за конфликта. Против съм да се вземат решения в БГ от чужди Посолства без значение Американски или Руски. Против съм да зачеркнем с лека ръка 3 Март. Против съм да приемам Украинци за бежанци, а да спирам Сирийци например, които също бягат от война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 13
OHЯ
преди 8 месеца
До: sssaaaМи налЕ вЕрваш на Късия , че ще вземат Киев за три дни !?! На друго нИдей верва ! И за бетонЯ до Орлов мост и за 24-ти май , та и за еврото , и Шенген си се объркАл сериозно! А преди това ще изпратим Лукойл обратно в тайгата , там при Газпром
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 18 rate down comment 5
doba
преди 8 месеца
Брятя укри и руси се трепят на фронта, ЕС инкасира ОГРОМНИ загуби заради войната, а 'някои хора' потриват доволно ръчички, щото правят едни ОГРОМНИ пари :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 7
doba
преди 8 месеца
https://***.book.store.bg/p38456/sledvashtite-100-godini-geopoliticheska-prognoza-za-hhi-vek-dzhordzh-fridman.html - тази книга е на Фридман, от време на време я препоръчвам на Khao тук да я прочете. Та в нея той твърди, че хАмерика трябва да провоцират конфликт между ЕС и Русия, за да ги обезсилят взаимно(от което печели Вашингтон, разбира се). За тях е важно ЕС да е надолу, за да може САЩ да са на +. Не вярвах, че ще стане като я четях книгата, НО - виждам го с учите си. Брятя укри и руси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 11
xapoznai
преди 8 месеца
То е ясно, че пропагандата ни залива и от двете страни. Това, което е факт че цената на войната ще е трилиони и никакви стратегически цели няма да се постигнат. И двете страни ще дръпнат яко назад. Войната ще е дълга, с много жертви и без победител... Аз лично смятам, че украинците ще издържат по-дълго и то не за друго, а защото нямат избор и пропагандата им работи и са по-мотивирани... Също така войната е асиметрична, руснаците обстрелват гражданска инфраструктура, но това ще се промени!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 9
sssaaa
преди 8 месеца
А и още нещо. Паметника няма да го бушнем, Олешка не е Украинска и 24ти Май няма да го приемен на Референдума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 9
sssaaa
преди 8 месеца
Ама как така няколко седмици не са имали Укрите точен удар, та тука всеки ден тримата r/\yпацu ни обясняват ежедневно как Руснаците са ставали на пушечно месо. Сега на кого да вярваме и защо до сега нямаше такива статии как Укрите със седмици не са могли да поразят вражески позиции с ултра-мега-хипер модерните Натовари оръжия срещу Руската армия дет ни казвате, че са с военни технологии от каменната ера. Сега остана да ни кажете и колко мобилизации имат Укрите,защото Руските ги знаем, една до ся
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 7
valentino29
преди 8 месеца
https://***.facebook.com/100031479486346/videos/228065552998062, !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още