IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО ще има трудности да попълни резервите си от оръжия

Военната индустрия бързо трябва да увеличи производството след десетилетия на ограничени поръчки

17:50 | 10.10.22 г. 34
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Държави от НАТО са призовали военни компании да увеличат производството си, за да бъдат попълнени запасите и изпратени нови оръжия към Украйна, пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Войната в Украйна навлезе в своя осми месец и много от страните, които изпращат военна помощ за страната, вече поизчерпват своите резерви от оръжия и боеприпаси, посочва още агенцията.

Страните от НАТО от бившия социалистически лагер пък предоставиха на Киев въоръжение от съветско време и сега се нуждаят от ново, модерно въоръжение.  А Алиансът трябва да укрепи Източния фланг.

Компаниите от военно-отбранителния комплекс в САЩ и Европа вече отчитат растящо търсене на противотанкови оръжия, противовъздушна отбрана и друго оборудване. Но ще им бъде трудно бързо да разширят производството след десетилетия на ограничени поръчки и може да отнеме години, преди да успеят да отговорят на увеличеното търсене. В Европа много компании ще трябва да инвестират отново в производствените линии, след като разходите за отбрана намаляха след края на Студената война.

Едва след анексирането на Крим от Русия Европа започна отново да харчи за отбрана, посочва още Bloomberg.

Фокусът на производството също се измества - към тези оръжия, които имат успех в Украйна (като например оръдията за залпов огън HIMARS, разработени през 90-те години на миналия век, ракети Stinger и противотанкови системи Javelin).

Компанията, която разработва ракетите Stinger - Raytheon Technologies, коментира през пролетта, че Министерството на отбраната на САЩ не е поръчвало от тези ракети в последните 18 години и някои от частите вече просто не се произвеждат и те ще трябва да бъдат преработени.

През май Raytheon Technologies получи поръчка за 1300 ракети Stinger на стойност 624 млн. долара, като в договора е предвидено и модернизиране на ключови компоненти и ускоряване на производството.

От организацията на търговците на аерокосмическа и отбранителната индустрия в Европа ASD пък коментират, че сега трябва да бъде направена пълна промяна в конфигурацията на индустрията. "Навлизаме в напълно различна игра", коментира Буркард Шмид от асоциацията и допълва, че производството трябва да се разшири съществено, а това изисква огромни усилия.

Сред предизвикателствата за сектора е липсата на квалифицирани работници, както и нуждата от редки метали и чипове за производството.

До този момент Украйна получи военна помощ на стойност милиарди долари под формата на въоръжение, оборудване и боеприпаси. Това е поставило под натиск дори и резервите от артилерийско оръжие с калибър 155 мм. В същото положение обаче е и Русия, която купи дронове от Иран и потърси артилерийски снаряди от Северна Корея.

Някои страни, като например Испания пък установиха, че част от въоръжението, което първоначално бяха обещали на Киев, е в окаяно състояние след години по складовете. Срокът на годност на оръжията също трябва да се съобрази, когато се правят новите поръчки за попълване на запасите, съветват още експерти.

Досега Киев не е получил западни бойни самолети (макар че иска), но анализ на ЕС показа, че общността трябва да модернизира своите флотилии, както и да разшири количествата бойни танкове и бронирани машини, фрегати, подводници и т.н.

Според военните в Украйна в днешните (10 октомври) си масирани атаки срещу украински градове Москва е изстреляла 85 крилати ракети от типа "Калибър", "Искандер", Х-101 и Х -55, като украинското ПВО е успяло да свали 45 от тях. Целите са енергийната инфраструктура и хората, коментира във видео по време на обстрела украинският президент Володимир Зеленски.

След масираните удари Германия съобщи за доставката на първата от четирите обещани системи за въздушна отбрана IRIS. Върховният представител по въпросите на външната политика на ЕС Жозеп Борел обеща увеличаване на военната помощ за Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 10.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

34
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 1 година
До: Tikva007Общо взето сте болезнено предвидими . Само като тема на размисъл те съветва да сравниш броя на населението на САЩ към 1941 и към днешна дата . За технологичните способности през 40 те и сега е просто нелепо да правим сравнения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... Като те чета , шишкавичкъв си , не можеш да се префърлиш в лехата с плодовете , ще си стоиш при зеленчуците ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 3
Tikva007
преди 1 година
До: data: За времето, което визираш, фабриката на света е била САЩ. Сега не е и няма изгледи пак да стане. Тогава 60 от населението на САЩ са били работници в заводи, а сега са 10-15%, 60% цъкат с мишките, а останалите 25-30% ги обслужват и забавляват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: zelka007: Гледам, че вече сте я отгледали. Май скоро ще събирате реколта. Аз ще се пробвам при плодовете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 1 година
Винаги са ми особено забавни подобни статии и винаги се сещам за основният търговски корав по времето на ВСВ произвеждан от САЩ . Та по по време на войната сащ успяват да произвеждат по един и половина търговски кораб ДНЕВНО ! Либърти (на английски: Liberty) са тип транспортни кораби на САЩ, масово произвеждани в безпрецедентно голяма серия по време на Втората световна война. Между 1941 и 1945 в осемнадесет американски корабостроителници са посторени 2710 кораба Либърти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
Иначе по темата . Не мисля , че НАТО дори е започнал да харчи някакви значими обеми от въоръжението и боеприпасите си . Като боеспособни армейски единици превъзхождаме рашибозука в един порядък - самальоти , танкове , БМП , бронирани автомобили , артилерия , бойни глави за ракети , карабли , ПВО системи , тренирана армия ... Във всичко !! Очевадно е какво направиха 16 броя HIMARS + 6 броя CEASAR + 6 броя СУЗАНА + 200 броя БМП + 3000 Stinger и втората най-могъща се върна със 70 години ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... Хаха ... да оформим една зеленчукова градинка викаш ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: khao: Ти освен старшината тук, да не завеждаш и HR-отдела на групата не-руски ***? Да ти напиша и едно CV? Много странна атмосфера си отглежда администрацията на тази медия?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: Tikva007ти не си новобранец, стила ти на писае ми напомня на някой от другите русоробски малоооумници тук...само профила е нов, но ти си стара руска ***! :):) малко приличаш на добата, пенсионер с акъл от детската градина, но яък той не пише толква много.. ще се сетя, то вие ста на калъп, все едно всичките сте правени в гаъаз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 година
До: penman: Благодаря! Специално си го избрах, за да ме приемете по-добронамерено. Забелязах, че един от най-активните и уважавани тук коментатори, който жъне лаври и одобрение, се е кръстил zelka007, затова реших да посея в разорана нива. Надявам се да ме приемете също така одобрително. Незлонамерено плагиатсво - малко съм суетен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още