IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столтенберг в София: Живеем в по-опасен свят – НАТО трябва да реагира на тази обстановка

В Украйна виждаме колко важна е Азия, каза генералният секретар на НАТО, имайки предвид помощта на Иран и Китай за Русия

11:14 | 27.05.24 г. 2
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева
Снимка: БГНЕС/Ралица Белчева

Основната цел на НАТО не е да се бори срещу войната, а да предотвратява войната. Целта на НАТО е мирът. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на откриването на Парламентарната асамблея на НАТО в София, цитиран от БНТ.

„Сега живеем в по-опасен свят – НАТО трябва да реагира на тази трудна обстановка на сигурността“, каза още той.

„Нашите съюзници инвестират в нови военни способности. Когато публикувахме подкрепата на НАТО за разходите, 18 от съюзниците инвестираха повече от 2% от БВП. През 2014 г., когато поехме ангажимент за повече инвестиции – 2% от БВП, само три държави го направиха. Сега през февруари бяха 18, а след това се присъедини Швеция и станаха 19 държави. Поне две трети от съюзниците ще изразходват 2% от БВП до срещата във Вашингтон. Това значи, че нещата вътре в съюза се подобряват. Трябва да отговорим на плановете", коментира Столтенберг.

Той коментира и войната в Украйна, като посочи, че е настъпил моментът да се помисли дали да не се вдигнат част от съществуващите пред нападнатата държава ограничения.

„Виждаме, че в района на Харков фронтовата линия и границата са почти на едно и също място и Украйна не може да атакува военни цели на руска територия. Това означава, че украинците са с вързани ръце. Те биват нападани от руска територия, а не могат да реагират, защото има ограничения за начина, по който могат да използват въоръжението“, каза той.

„Видяхме атаката в Харков през уикенда и това е още един пример за бруталността на тази война. Русия продължава да напада, да навлиза в суверенна държава. Съюзниците от НАТО предоставиха безпрецедентна помощ за Украйна, необходима е и хуманитарна, и икономическа. 99% от помощта е предоставена от НАТО и това даде възможност на украинците да освободят 50% от територията, която Русия окупира“, каза той.

Той отправи критика към западните държави за забавената украинска помощ. 

„Съюзниците не предоставиха обещаното. 60 милиарда помощ има забавяне помощ за Украйна. Това допринесе до сериозни последици. Предлагаме да се договорим за по-голяма роля за помощ за Украйна. Съюзниците работят по това предложение. Да се договорим за по-силна роля на НАТО. Необходима е по-добра организация“, заяви Йенс Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО припомни още, че Китай не е заклеймил руската агресия, и чрез помощта, която Русия получава от Пекин, успява да строи военни самолети и кораби.

„Другият доставчик е Иран с доставката на дронове. Това виждаме в Украйна – виждаме колко важна е Азия. Китай и Русия все повече се съюзяват. Трябва да работим с нашите партньори в Азиатско-Тихоокеанския регион. Ние разширяваме сътрудничеството си с тях, защото споделяме общи ценности. Живеем в по-опасен свят, но НАТО стана по-силна. Има война в Украйна, Близкия изток... Китай и Русия станаха по-сплотени. Не можем да кажем каква ще е следващата криза, но каквато и да е, ние ще успеем да се справим заедно", каза още Йенс Столтенберг.

„НАТО е най-успешният съюз в историята, защото умее да се променя и адаптира в един постоянно променящ се свят“, посочи Столтенберг. И на срещата освен да празнуваме, трябва да демонстрираме, че НАТО се променя и адаптира, добави той, цитиран от БТА.

Като пример за това той посочи присъединяването на Швеция към организацията като пълноправен член след продължило години парньорство и поздрави скандинавската страна като гражданин на съседна Норвегия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
estacopper
преди 3 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
zelka007
преди 3 седмици
много точно го формулира Столтенберг - три азиатски държави обединени с/у белият свят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още