IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джанет Йелън не изключва възможност за допълнителни мита срещу Китай

Финансовият министър изрази притеснения относно потенциалното нарастване на китайския износ за американския пазар

14:00 | 15.04.24 г. 1

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън подчерта твърдата позиция на страната по отношение на свръхкапацитета на китайското производство, като заяви, че всички варианти, включително допълнителни мита, остават на масата като възможност.

Йелън отправи коментарите на фона на нарастващата загриженост за притока на евтини китайски стоки, които заливат световните пазари. Тя изрази притеснения относно потенциалното нарастване на китайския износ за американския пазар, особено в сектори, в които Китай е изправен пред значителен свръхкапацитет. Тя подчерта, че тези опасения се простират отвъд САЩ и намират отклик в други големи икономики като Европа, Япония и развиващите се пазари като Индия, Мексико и Бразилия.

Неотдавнашното посещение на Йелън в Китай ѝ даде възможност да се противопостави на китайските лидери за това, което тя определи като "нелоялни икономически практики", включително предполагаемо лошо отношение към чуждестранни компании и изкривяване на световните пазари чрез субсидии. На въпрос за възможността за допълнителни мита Йелън заяви, че нито една възможност не е изключена, но подчерта значението на отговорното управление на отношенията между САЩ и Китай.

Стратегическият фокус на Китай върху разширяването на производствения му капацитет, особено в отрасли като електромобили, батерии и възобновяема енергия, предизвика вниманието на администрацията на Байдън. Усилията за ограничаване на достъпа на Китай до съвременни технологии и потенциалното увеличаване на митата за китайските електрически превозни средства са сигнал за по-настъпателен подход.

Европейският съюз също започна разследване на субсидиите за електромобили, произведени в Китай, което подчертава по-широката международна загриженост за индустриалните политики на Китай. Йелън защити стремежа на администрацията на Байдън да стимулира местното производство, за да намали зависимостта от евтиния китайски внос. Тя заяви, че тези усилия ще имат скромно въздействие върху инфлацията и ще се справят с изчерпването на промишлеността в някои части на САЩ.

Йелън отново постави акцент върху значението на участието във взаимноизгодна търговия при гарантиране на лоялна конкуренция и преодоляване на глобалните икономически дисбаланси. Нейните коментари подчертават сложността на управлението на икономическите отношения между двете най-големи икономики в света в условията на продължаващо напрежение и геополитическа динамика.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 15.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg Terminal виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
wart
преди 1 седмица
Вие долни и престъпни сви..не досега убеждаваха Светът ,че либералната икономика е най-прогресивната когато капитали, товари и човешкият ресус може да се пренасочва там където е най- добре. Повече производство, повече потребление което беше законът на тая икономика , и тоя затворен цикъл беше смисъла на живота , повече работиш, повече печелиш и това е до безкрайност. Като никой не си задаваше въпросът ,че Световните ресурси не са безкрайни но за Американците нямаше проблеми-- или доброволно дай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още